23948sdkhjf

Investerar i nytt svavelsyraverk

Boliden Harjavalta fortsätter utvecklingen av koppar- och nickelaffären och investerar i förbättrad miljöprestanda och effektivare drift.
Foto: Boliden

Boliden Harjavalta har idag två svavelsyraverk där gaser från koppar- och nickelsmältprocesserna utnyttjas för att framställa svavelsyra och flytande svaveldioxid.

Boliden har beslutat att investera i ett nytt och mer effektivt svavelsyraverk, baserat på bästa tillgängliga teknik. Investeringen löper mellan 2016 och 2019 och består av två delar där den första och nu beslutade är på 600 miljoner kronor. Hela investeringen bedöms uppgå till 900 miljoner.

– Boliden Harjavalta har utvecklats positivt under många år. Investeringen kommer att förbättra vår tekniska infrastruktur, vilket är fundamentalt för vår långsiktiga konkurrenskraft och fortlevnad.

Tillsammans med en förbättrad miljöprestanda är detta positivt också för lokalsamhället, säger Timo Rautalahti, verksamhetschef för Boliden Harjavalta.

När det nya svavelsyraverket tas i drift kommer effektivitets- och miljöförbättringar att uppnås på flera områden. Utsläppen av svaveldioxid beräknas minska med 20-25 procent och förbrukningen av kylvatten med 40 procent till följd av värmeåtervinning vilket även sparar energi.

Investeringen eliminerar också ett antal flaskhalsar i produktionen, främst inom kopparframställningen, och möjliggör framtida expansionsprojekt av koppar- och nickelframställningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.568