23948sdkhjf

Planerar nytt kraftvärmeverk i Borgå

Neste, Veolia och Borealis bygger ett nytt kraftvärmeverk för processånga till Nestes raffinaderi och Borealis petrokemiska anläggning i finska Borgå.
Joint venture-bolaget, Kilpilahti Power Plant Limited ägs till 40 procent vardera av Neste och Veolia, och till 20 procent av Borealis.

Neste bidrar genom att överföra det befintliga kraftverket. Arrangemangen kring finansieringen väntas vara klara under första kvartalet 2016.

– Från och med 2018 och framåt kommer kunderna ha tillgång till en säkrare, effektivare och framförallt renare kraftkälla, säger Matti Lehmus, EVP Oil products vid Neste Corporation.

Bolaget bygger fyra nya ång- och elkraftsanläggningar med en termisk kapacitet på 450 megawatt och en elektrisk kapacitet på 30 megawatt.

Bränslet utgörs av restprodukter från raffinaderiet, främst asfalten, samt av naturgas.

Den totala investeringen beräknas uppgå till nästan fyra miljarder euro, varav uppskattningsvis 3,5 miljarder går till det nya kraftverket. Det nya kraftverket förväntas vara i drift under 2018.

– Detta joint venture kommer att leverera en säker och pålitlig energiförsörjning, och stödja den hållbara utvecklingen av vår anläggning i Brehus, säger Markku Korvenranta, Borealis Executive Vice President Base Chemicals.

Veolia Services Suomi Oy, ett dotterbolag till Veolia Nordic AB, tar över driftpersonalen på det befintliga kraftverket från Neste, samt ingå ett tjugoårigt drift- och underhållskontrakt med till ett uppskattat värde av drygt 3,2 miljarder kronor.

– Samarbetet utgör en milstolpe för Veolia på den finländska och nordiska energitjänstmarknaden, säger Mikael Jansson, CEO Veolia Nordic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063