23948sdkhjf

Fladdermus stänger vindkraftpark

Vindkraftparken måste stängas ner vid svaga vindar, före skymningen och efter gryningen , från mitten av juli fram till slutet av september. Orsaken är de många fladdermössen i området.
Det har nu Mark- och miljööverdomstolen slagit fast och därmed avslutat en flera år gammal strid mellan Varberg Energimarknad AB och Länsstyrelsen i Halland kring vindraftverken vid Västra Derome.

Det var i mars 2014 som Länsstyrelsen bestämde att de sex Vestas-vindkraftverken skulle stängas ner då vinden var lägre än fem meter per sekund under en tiominutersperiod nattetid och en timme före skymningen och en timme efter gryningen mellan 15 juli och 30 september.

Länsstyrelsen konstaterade att fladdermössen i området drogs mot de stora insektsmängderna kring vindkraftverken och riskerade att gå ett dystert öde till mötes – och att fladdermössen ogärna gav sig ut på insektsjakt annat än vid låga vindhastigheter.

Länsstyrelsen hänvisade bland annat till amerikanska och tyska studier som kunde visa att dödligheten blad fladdermöss halverades om man stängde ner vindkraftverk vid svaga vindar.

Varberg Energimarknad AB ville ha en prövotid på två år men Mark- och miljööverdomstolen har nu slagit fast att det tidigare beslutet ska ligga fast.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063