23948sdkhjf

Fem frias för dödsolyckan

De fem företag som stått åtalade för dödsolyckan i LKABs gruva i Malmberget då far och son omkom för fem år sedan friades av Gällivare tingsrätt.
Gällivare tingsrätt ansåg att inget av företagen bröt mot arbetsmiljölagen, uppger tidningen Arbetarskydd.

Olyckan inträffade i samband med att de två omkomna hissades ner i en korg monterad på en mobilkran under ett förstärkningsarbete i ett gruvschakt i LKABs gruva i Malmberget.

LKAB var samordnare och anlitade NCC som i sin tur anlitade Conmine som hyrde in de två omkomna från JUC Värmeteknik. Kranen ägdes av Kurt Andersson Grävmaskiner.

Arbetsmiljöåklagare Stig Andersson, skriver Arbetarskydd, ansåg att LKAB och NCC inte hade undersökt riskerna med att använda den valda metoden, han ansåg också att LKAB inte hade kontrollerat att kranägaren undersökt riskerna och hävdade att det var förbjudet att använda en mobilkran vid reparationsarbetet.

Tingsrättens slutsats var att arbetsmetoden var tillåten eftersom LKAB hade krävt att kranägaren skulle intyga att kranen var godkänd vid besiktning – och det hade kranägaren gjort. Och domstolen ansåg att det var tillräckligt.

Även uthyrningsföretagen frikändes eftersom inget av dem hade någon arbetsledning på plats vid gruvan – och kunde därför inte påverka arbetsmetoden.

Även kranägaren frikändes. Han måste kunna lita på besiktningen – ingenting tidigare hade hänt som gjorde att han, eller någon annan, kunde förstå att kranen var farlig.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062