23948sdkhjf

Process Nordic nr 1 2015 ute den 26 januari

Läs mer här:
bildtext: Michael Bäärnhielm, vd för Preloadtech, håller upp en en indikatorskruv. I bakgrunden Csaba Madru, teknikansvarig på Preloadtech. (Foto Jesper Gunnarsson)

Inledaren
Därför anordnar Process Nordic tillsammans med Automation Region och tidningarna Verkstäderna och Underhåll & Drift ett heldagsseminarium just om Industri 4.0 under Mentors Entreprenörsvecka i Båstad den 23 juni.

Processinlägget
Tillväxten i Sverige beror till stor del på att nya universitet och högskolor etablerats i olika regioner runt om i landet, och det är dags att den nya regeringen förstärker deras roll och bekräftar deras betydelse.

Ständigt miljardregn över processindustrin
Process Nordic har kartlagt hur stor andel av Sveriges energisubventioner som går till processindustrin. Det handlar om många miljarder varje år, och mest går till pappers- och massaindustrin, skriver Jesper Gunnarsson.

Digitalisering – förändring utan motstycke
Marginalnyttan för den traditionella automationen minskar samtidigt som en annan utveckling, digitaliseringen, är här. Digitaliseringen är inte bara teknik, den är ett förhållningssätt och en förmåga att skapa värden av tekniken.

Tidpunkten snart ute för synpunkterna
Den 30 januari måste industrins synpunkter på Naturvårdsverkets och Boverkets samordnade bullervägledningar vara inskickade. Intresseorganisationerna är redan tillfrågade – men vem som helst får komma med egna önskemål.

Smarta skruvförband förenklar underhållet
Jesper Gunnarsson besöker Preload Technologies och tittar på deras smarta skruvförband med inbyggda töjningsmätare som visar när skruven håller på att lossna.

Processindustrin nobbar arbete med öppna källkoder
Forskare menar att öppen källkod kommer att bli en framgångsfaktor. Men från processindustrin är intresset svalt – trots framgångsrika utvecklingsprojekt och att en forskningsstiftelse nyligen avsatt 30 miljoner.

Härifrån optimeras världens biogasanläggningar
Ur processdata från anläggningar över hela världen ska lundaföretaget Bioprocess control optimera världens biogasproduktion. Intelligent programvara och expertanalyser ska hjälpa anläggningsägare som inte har egna resurser till att förbättra sin process.

Karl-Henrik Sundström tar kampen mot plasten
Mikael Hedlund har träffat Stora Ensos koncernchef Karl-Henrik Sundström som menar att avancerade pappersförpackningar är avgörande i striden mot den oljebaserade plasten och för att klara klimathotet.

Krönika
Bioekonomi har blivit ett modeord och ett mantra som ska lösa alla problem. Men de investeringar som krävs för storskaliga anläggningar som drivs på kommersiell basis stavas i miljarder och de låter vänta på sig i Sverige, skriver Maria Hollander, vd för The Paper Province.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.549