23948sdkhjf

Unik svensk bult ska förhindra gruvras

Svenska Northern Mining har utvecklat en gruvbult som kan höja säkerheten och förhindra att gruvor kollapsar. Almi Invest har investerat i företaget.
De senaste årens internationella gruvolyckor har rönt stor uppmärksamhet och skapat ett ökat fokus kring säkerheten i underjordsgruvor.

Marknaden för bergbultar är enormt stor och omfattar både anläggnings- och gruvindustrin. Totalt såldes globalt ca 70 miljoner bergbultar 2011.

LKAB köper t ex årligen in ca 300 000 bergbultar som används vid drivning av nya tunnlar i underjordsgruvor för att förhindra risken för ras.

Den traditionella expanderbara bulten består av ett stålrör med hylsor i vardera änden, stålröret expanderas genom vattentryck.

Northern Minings bergbult, Dynamic Rock Bolt, DRB bulten, är patenterad världen över. BergsbultEN har en inre kärna som gör att bulten kan ta dynamisk last och klarar av 2,5-5 ggr högre energiupptagning än traditionella bultar.

– Northern Mining ligger helt rätt i tiden då antalet underjordsgruvor ökar och med det följer och också ett ökat säkerhetstänkande, säger Stefan Lundblom, Investment Manager på Almi Invest.

Det finns en tydlig och stark trend inom den globala gruvnäringen när det gäller det ökade antalet underjordsgruvor de kommande åren. De märks på flera olika håll i världen. Ett exempel är Australien där antalet underjordsgruvor de närmaste tio åren bedöms öka från 30 till 70 procent.

Gruvorna blir också allt djupare vilket ökar bergspänningen och kraven på att kunna ta upp direkta laster och även klara dynamiska laster, sammantaget gör detta att efterfrågan på mer sofistikerade bergbultar kommer att öka.

Förutom Australien så finns det många underjordsgruvor ibland annat Chile, Sydafrika och Kanada. Dessa länder har störst andel underjordsgruvor och samtidigt ett högt säkerhetstänkande.

En första sondering av dessa marknader har gjorts med hjälp av Business Sweden och tyder på ett reellt intresse från slutkunder.

– Almi Invest investering ger oss en bättre möjlighet att växa på en internationell marknad och bättre kunna bearbeta våra slutkunder som är gruvföretag med underjordsgruvor i alla delar av världen, säger Anders Dalstål, vd Northern Mining.

Bakom bergsbulten står Håkan Krekula och Leif Eriksson, båda anställda på LKAB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094