23948sdkhjf

Okunnighet fara för gruvnäringen

En grupp forskare vid Luleå tekniska universitet har på uppdrag av Länsstyrelsen i Norrbotten undersökt effekterna av det uppsving gruvnäringen har.
Foto: Boliden

Rapporten visar att det behövs fördjupad kunskap om hur gruvdrift och gruvetableringar påverkar den regionala ekonomin, främst i form av ökade inkomster och arbetstillfällen.

– Det mesta talar för att gruvverksamhet kommer att ha stor betydelse även i framtiden för Sverige och särskilt de norra delarna av landet, säger Björn Öhlander.

I rapporten slår forskarna fast att med en väl skött hantering av miljöpåverkan och samhällsansvar kan en expanderande gruvnäring bli en ännu starkare motor för innovation och positiv samhällsutveckling än den är idag och bidra till långsiktig och hållbar tillväxt.

En annan slutsats är att nedlagda gruvområden inte måste ses som förstörd natur. Betydande mervärden som gruvturism skulle kunna skapas om vilja, kreativitet och beslutsamhet finns. Detta är ett givet utvecklingsområde där småföretag och entreprenörer kan göra stor insats om de politiska och myndighetsmässiga förutsättningarna finns.

Trots den senaste tidens motgångar för bland annat Northland Resources i Pajala kommun pågår ändå en expansion av gruvnäringen i Sverige. I Laver utanför Älvsbyn planerar Boliden en ett enormt dagbrott för brytning av koppar. LKAB planerar för flera nya gruvor i Malmfälten. Gruvindustrins betydelse för samhällsutveckling och infrastruktur i Sverige och inte minst i Norrbottens län går knappast att överskatta.

– Okunnigheten hos både allmänhet och beslutsfattare om näringens betydelse är en fara för en positiv utveckling, säger Björn Öhlander, professor och ämnesföreträdare inom Tillämpad geologi vid Luleå tekniska universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062