23948sdkhjf

Forsmark slår produktionsrekord

Vattenfalls kärnkraftverk, Forsmark och Ringhals, noterade under 2014 det fjärde bäste året sedan starten för nästan 40 år sedan. Forsmark slår nytt rekord med 25,3 terawattimmar.
Produktionen i samtliga sju reaktorer för 2014 är 50 terawattimmar vilket motsvarar cirka en tredjedel av den totala elproduktionen i landet.

Forsmarks tre reaktorer står för ungefär en sjättedel av den svenska elproduktionen. Ringhals fyra reaktorer levererar 24,7 terawattimmar, som hade varit ännu bättre om inte revisionen på reaktor 2 hade förlängts.

– Kärnkraftverken levererar mycket bra under 2014. Vi börjar nu se positiva resultat av våra investeringar som vi har genomfört under en tioårsperiod för att modernisera våra reaktorer, säger Torbjörn Wahlborg, chef Vattenfall Norden.

Vattenfall genomför det största moderniseringsprogrammet i svensk kärnkraft sedan den byggdes och har investerat drygt 21 miljarder kronor de senaste tio åren. Fram till 2018 planerar Vattenfall omfattande investeringar i ytterligare säkerhetshöjande och livstidsförlängande åtgärder.

– Vattenfall ser kärnkraften som en viktig komponent i svensk energiproduktion, baskraft kan leverera el på ett driftsäkert och förutsägbart sätt med låga koldioxidutsläpp jämt över året vilket är bra för den nordiska elmarknaden, säger Torbjörn Wahlborg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047