23948sdkhjf

​​Cowi projekterar Södra Cell Värö

Cowi har valts som leverantör för projektering för stora delar av utbyggnaden när massafabriken Södra Cell Värö byggas ut kraftigt för att bli mer energieffektiv.
Expansionen innebär en ökning av produktionskapaciteten från dagens 425 000 ton till 700 000 ton massa per år. Bruket blir därmed ett av världens största för produktion av barrsulfatmassa.

Valmet, som har fått förtroendet av Södra Cell Värö att leverera hela projektet, har valt Cowi som leverantör för projektering för stora delar av utbyggnaden.

Utöver en ökad massaproduktion innebär investeringen att fabriken, som ligger på Väröhalvön i Varbergs kommun, görs ännu mer energieffektiv. Södra Cell Värö är redan idag oberoende av fossila bränslen vid normal drift. Tack vare investeringen kan brukets leveranser av grön energi öka ytterligare, vilket ersätter fossila bränslen i samhället.

Cowis uppdrag består av el- och instrumentprojektering av kokeri och vitlutshantering samt Plant Design av hela fiberlinjen och delar av kokeri och vitlutshanteringen. Uppdraget beräknas pågå fram till september 2015.

– Det känns mycket angenämt att vi har fått förtroendet av Valmet att projektera denna utbyggnad, säger Uno Olsson, marknadschef för Skogsindustri på COWI.

Den utbyggda fabriken planeras att kunna tas i drift under det tredje kvartalet 2016.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063