23948sdkhjf

”Bäddar för helhetssyn och analys”

Med Energiforsk bättras förutsättningarna för att hantera energifrågorna mer ur ett helhetsperspektiv. Kunskaper och analyser baserade på helhetstänkande behövs mer än någonsin, skriver Svensk energi i en kommentar.
– Inom elbranschen är vi oerhört glada över beslutet att några av våra viktigaste energiintressenter nu går samman och bildar ett gemensamt forskningsorgan. Det öppnar för att tydliggöra och effektivisera samspelet mellan de olika delar som energisystemet består av, säger Svensk Energis vd Kjell Jansson.

Sverige har flera system som hanterar energi. El är energibäraren i elsystemet. Fjärrvärme är lokala energisystem med vatten som energibärare. Oljehanteringen är rikstäckande. Naturgas finns längs Västkusten och biogas hanteras på flera ställen. Dessa är alla en del av Sveriges totala energisystem och förser varandra med energi och bränslen så att de ibland går in i varandra.

– Bakom nya Energiforsk står Svensk Energi, Svensk Fjärrvärme, Svenska kraftnät, Energigas Sverige och Swedegas, medan Skogsindustrierna och Svensk Vindenergi har option på ägarskap. Här har vi den helhet som behövs, vilket gagnar de viktiga analyser som alltid måste göras, säger Kjell Jansson och fortsätter:

– Forskningen ska gagna teknikutveckling och användning av energi. Den ska mynna ut i åtgärder som kan få påverkan på både kort och lång sikt. En viktig fråga gäller till exempel hur styrmedel och subventioner ska utformas. Kommersiell teknik som kan bära sina kostnader behöver till exempel inga stöd. Reglerna för styrmedel måste också gå i takt med andra länders, annars snedvrids konkurrensen.

Svensk Energi ser mycket positivt på forskning på teknik som kan få påverkan på längre sikt. Solenergi och lagringstekniker av energi, inte minst med elens hjälp, är exempel. Här är riktade subventioner också motiverade vid utbyggnad av tekniken innan den blivit kommersiell.

– Forskningen syftar ju till att lära så mycket som möjligt och ju större potentialen är, till exempel för produktion av el eller effektivisering av energianvändning desto bättre, avslutar Kjell Jansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068