23948sdkhjf

Nexans kopplar upp första u-gaskompressorstationen

Nexans levererar kraft-umbilicalkablar till världens första gaskompressorstation på havsbotten vid Åsgard gasfält i Norska havet.
Världens första gaskompressorstation på havsbotten tas i drift på Åsgard nästa år. Umbilicalkablarna rymmer både kraft-, fiberoptik- och hydraulikledningar för överföring av el, signaler och flytande vätska till kompressorer och pumpar, samt för kommunikation mellan Åsgard A, Åsgard B och kompressorstationen på havsbotten.

Midgard och Mikkel, två satellitfält som är kopplade till Åsgard, håller på att tappa det tryck som krävs för att hålla igång flödet till den halvt nedsänkbara plattformen Åsgard B.

Kompressorstationen kommer att bidra till att förbättra flödet och öka utvinningen av dessa fält. Det ligger en stor potential i att använda gaskomprimeringssystem på havsbottnar för att öka den framtida utvinningsgraden och förlänga livslängden även på andra havsolje- och gasfält.

Stationen är resultatet av en banbrytande teknikutveckling för undervattensinstallationer, och ett viktigt steg mot en komplett undervattensfabrik. Den utvecklade undervattenstekniken kan också bli viktig för framtida utvinning av olje- och gasfält på stora djup och på avlägsna platser.

För Åsgard-projektet som helhet har Nexans konstruerat, utvecklat, kvalificerat och levererat mer än 180 kilometer statiska och dynamiska kraft-umbilicalkablar, kraftkablar och fiberoptiska kablar till Statoil. Nexans har även svarat för viktiga tillbehör till dynamiska kraft-umbilicalkablar och en av de längsta skarvmodulerna som någonsin installerats i världen.

Dirk Steinbrink, chef för högspännings- och undervattenskabeldivisionen, säger:

– Kompressorstationen på havsbotten är ett viktigt första steg på vägen mot en komplett undervattensfabrik, och Nexans bidrag till den tekniska utvecklingen kan betyda att livslängden på världens olje- och gasfält ökar med många år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078