23948sdkhjf

Oskarshamn 1 igång med ny turbin

Efter en längre tid med turbinproblem på Oskarshamn 1 (O1) togs beslutet i höstas att byta tillbaka till ordinarie högtrycksturbin. Arbetet är nu klart och O1 kunde återigen börja producera el den 4 januari.
O1 har sedan våren 2012 haft en reservturbin installerad. Detta efter att ordinarie högtrycksturbin hade skadats på grund av vibrationer. Den ordinarie turbinen har sedan dess renoverats och återställts i ursprungligt skick.

Ursprunglig plan var att byta tillbaka i samband med ordinarie underhållsavställning senare i vår, men den reservturbin som var installerad visade sig vibrera så pass mycket att den riskerade att skada andra delar i turbinen och leverantören rekommenderade därför ett byte med en gång.

– Detta var en försiktighetsåtgärd då vi inte ville riskera att få skador på andra delar i turbinen, säger vd Johan Svenningsson i ett pressmeddelande. Självklart var det inte en optimal tidpunkt med tanke på årstiden, men om vi inte hade gjort det nu kunde vi ha fått värre skador som inneburit ett längre stillestånd senare.

Arbetet med att bekräfta att anläggningen var klar att tas i drift tog längre tid än planerat och återstarten fick senareläggas ett par veckor. O1 kunde därmed fasa in på kraftnätet den 4 januari, och därefter följer ordinarie testperiod med balanseringar som alltid utförs när stora arbeten eller byten utförs på turbinen. Detta medför att produktionen kommer att variera mellan 0 och 460 megawatt under denna tid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125