23948sdkhjf

Karlstads universitet leder nytt materialprojekt

Forskare i materialteknik vid Karlstads universitet har fått ett anslag för att driva EU-projektet FREQTIGUE som handlar om inverkan av belastning hos höghållfasta stål samt utmattning under lång tid.
– Tekniska komponenter som är utsatta för varierande mekaniska belastningar under en lång tid, kan till slut brista och haverera, även vid relativt låg belastningsgrad, vid mycket långa livslängder, säger Jens Bergström, professor i materialvetenskap, som är projektledare och huvudsökande av anslaget.

Det kan vara komponenter och maskiner med rörliga delar som i motorer, pumpar, kompressorer, rotorer, valsar med mera. Fenomenet kallas VHCF, Very High Cycle Fatigue.

Då utmattning av material vid väldigt långa livslängder är ett stort problem har forskarna startat ett flertal projekt inom området. De studerar bland annat höghållfasta stål från svenska stålverk, som verktygsstål och rostfria stål. De studerar också utmattningsegenskaperna för stål vid livslängder upp till 1000 miljoner lastcykler.

– I våra laboratorier undersöker vi hur materialet klarar av extrema belastningar. Ibland utför vi tester med så hög frekvens som 20 000 belastningar per sekund. På detta gör vi sedan materialanalyser och teoretiska beräkningar, säger Jens Bergström.

Studien drivs i samverkan med europeiska universitet och industrier från Tyskland, Frankrike och Spanien; universiteten Karlsruhe Institute of Technology, RWTH Aachen University och Paris University Ouest, samt stålföretagen Gerdau I+D och Arcelor Mittal och bilföretaget Fiat Research Center.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062