23948sdkhjf

Han vill skapa ökat teknikintresse

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Mats Holme är ny vd för föreningen Svensk Automation sedan maj i år. Han vill främst skapa ett ökat teknikintresse bland unga för att trygga kompetensförsörjningen till branschen.Svensk Automation bildades genom en avknoppning från IM-föreningen för cirka tre år sedan. Mats Holme har arbetat med branschföreningar sedan 2001 och tog över ansvaret som vd för Svensk Automation i maj 2013.

– Vi är cirka 20 anställda på branschkansliet. Svensk Industriförening och en hel del andra sitter också här. Det finns sammanlagt över 90 branschföreningar på samma adress i centrala Stockholm, säger Mats Holme.

Svensk Automation är en branschorganisation för företag inom automationsbranschen. Föreningen har tre verksamhetsområden: Fastighetsautomation, industriautomation och processautomation.

– Vi konstaterade vid vårt senaste möte att ett av de stora utvecklingsområdena för oss är systemintegration. Man kan numera inte ha fristående system. Det finns krav på att de ska fungera tillsammans med andra. Det ställer nya krav på kunnandet inom industrin.

Enligt Svensk Automation finns det svårigheter att rekrytera unga till branschen. Ett av föreningens absolut viktigaste områden är att få unga att intressera sig för teknikutbildning.

– Det är också brist på ingenjörer inom alla områden och även inom automationsområdet. Redan i gymnasiet borde man få unga att välja teknik, säger Mats Holme.

Skolverket har ett uppdrag hur man ska organisera teknikutbildningen på gymnasiet. Många i Svensk Automation vill ha det fjärde året på tekniskt gymnasium tillbaka.

– Gymnasieingenjörer har haft en bra utbildningsnivå för många arbeten inom industrin. Man kan inte ha civilingenjörer till allt. Det är bättre att ha den lägre utbildningen i gymnasieprogrammet än i en högskola.

Dessutom finns det automationsutbildningar i yrkeshögskolor på några orter och dem stöder Svensk Automation också. På tekniska högskolor ingår automationsutbildningen främst inom maskinteknik.

– Automationsgraden i svensk industri måste vara hög eftersom vi har ganska högt löneläge och relativt höga kostnader. En hög automationsgrad är nödvändig för bibehållen konkurrenskraft i Sverige, konstaterar Mats Holme.

Samtidigt har man i Sverige nära till råvaran både i skog och i gruva, som gör det naturligt att industrin finns nära råvaran.

– De anläggningar som är framgångsrika i Sverige är högt automatiserade. Utvecklingen är så snabb så att man bör se över och förstärka tekniken hela tiden. Det är ingenting man kan göra med en gång och sedan bli klar med. Det är en process att alltid ligga i topp och att effektivisera.

Företagen själva säger att man måste göra produktionen billigare och effektivare för att vara konkurrenskraftig.

– Med en bra infrastruktur och en bra elförsörjning har vi en stor fördel i Sverige som gör att vi kan behålla en hel del av vår basindustri. Vi har också höga miljökrav som driver kostnader. Då ställs ännu högre krav på energieffektivitet.

– Man blir aldrig klar med industriautomatisering. Det handlar inte om att göra jättestora steg, men att förfina processen hela tiden. Man behöver inte rationalisera bort en massa arbetstillfällen, utan man kan rationalisera produktionen, öka kapaciteten, göra den energieffektivare och miljöanpassa den, säger Mats Holme.

Processövervakningen kan man nuförtiden ha med sig på en läsplatta eller smart mobiltelefon så att man inte alltid behöver vara på plats i kontrollrummet. Däremot måste det alltid finnas folk på plats om någon driftstörning eller olycka sker i produktionen.

– Här på branschföreningen jobbar vi mycket med mässor. Vi vill gärna synas på Processteknikmässan och Scanautomatik och ha ett bra seminarieprogram med ungdomssatsning och tjejlunch. Vi vill gärna göra branschen intressant för kvinnor och se till att ungdomar får en bra bild av process- och tillverkningsindustrin och vad man jobbar med där.

Branschföreningens medlemmar är leverantörer av automationsutrustning och föreningen representerar leverantörernas intressen. Svensk Automation har ingen direkt relation med processindustrin, utan det är medlemsföretagen som har den relationen. Ett trettiotal företag är medlemmar i branschföreningen. Går industriautomatiseringen så snabbt som trodde för ett tjugotal år sedan?

– Man har ju alltid förväntningar att den teknik som är ny ska slå igenom så fort som möjligt. Därefter ska man vara klar. Så är det inte i verkligheten. Det går till så att man förbättrar och utvecklar sin process i små steg. Det är klart att det också finns stora steg som väsentligt ändrar tekniken, säger Mats Holme.

I de flesta fall är det en processutvecklingsevolution som hela tiden förfinas. Först kommer nya styrsystem in sedan kommer nya miljökrav och ytterligare krav på energibesparing. Då tar man inga jättestora steg, utan man förfinar processen, vidareutvecklar och byter ut delar av utrustningen.

– Ibland kan det vara svårt att ta de stora stegen om man inte har resurser till det. Branschföreningen arbetar även marknadsstatistik för att se hur utvecklingen går i branschen.

– Marknadsstatistiken ger en god bild av branschutvecklingen. Vi utvecklas för närvarande som det övriga samhället och håller igång utvecklingen, men det är inga stora ökningstal, konstaterar Mats Holme.

Rainer Saxén

Fakta

Mats Holme

ÅLDER: 56 år.

FAMILJ: Fru och två vuxna barn.

BOR: Villa i Sköndal.

UTBILDNING: Civilingenjör, väg och vatten och marknadsekonom.

KARRIÄR I KORTHET:

Kommersiell produktchef hos Alcro Beckers i 14 år. Därefter på Branschkansliet i Stockholm.

FRITIDSINTRESSEN:

Skidåkning, segling och långfärsskridsko.
Håll dig uppdaterad med Process Nordic

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sommaruppehåll i nyhetsflödet

Sverige först i världen – flytande koldioxid snart i hamn

Fler män än kvinnor är positiva till gruvor

100 döda i gruvolycka - förväntas stiga

720 på SSAB permitteras tre veckor i juli

Modern borrteknik öppnar för geotermisk urkraft

Nyhetsbrev

BP säljer kemiverksamhet för 46 miljarder

Arkiv

Med på listan över Nordens främsta framtidsbolag

Vad händer med industrin efter corona?

Sotkamo Silver påbörjar pilottest

Stora Ensos vd om corona

Plus

Ordbok för sensorer

Förstår du alla begrepp som används när det gäller val av sensorer? Vi rättar ut frågetecknen.

Bakterier minskar tungmetaller i lakvatten

Andra geotermiska kraftverket driftsatt

Plus

BAT – en förkortning som påverkar all svensk processindustri

En större processindustri till exempel ett pappersbruk i Spanien bör ha samma miljökrav som en motsvarande anläggning i Sverige. Det är utgångspunkten när EU tar fram vad som ska anses vara bästa tillgängliga teknik, BAT, inom miljöområdet för ett 30-tal branscher. Vi har tittat närmare på vad det innebär.

Plus

Ny anläggning - Pulver är framtiden enligt Sandvik

En ökad efterfrågan av metallpulver för 3D-printing har fått Sandvik att nyligen inviga en anläggning för titanpulvertillverkning vid bolagets fabrik i Sandviken. Nu taktar produktionen uppåt.

Railcare kör malm åt LKAB

Nu bygger de ut bruket - igen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

Plus

Omrörd inte skakad om vodkatillverkaren får välja

Tankar, kärl och omrörning är viktiga delar för många industrier. När det dessutom handlar om tillverkning av livsmedel ökar kraven. Följ med till Pernod-Ricards anläggning i Nöbbelöv och få en inblick i tillverkningen av Absolut Vodka.

Premiären för ny VA-mässa flyttas till 2022

Sandvik har minskat koldioxidutsläpp med 160 000 ton

LKAB tillbakavisar coronaanklagelser

Nya drönarregler skjuts fram på grund av corona

Nytt ljus på järnmalmen i Norrbotten

Ny vd på Paper province

Stålproduktionens utveckling i maj

Både bra och dåliga besked för LKAB - UPPDATERAD

Plus

Ordbok för sensorer

14 MSEK beviljat till biomaterialprojekt

Nu byter de namn till Swedish Mining Innovation

Viveka Beckeman ny vd

Gruva bakom stor coronaspridning

LKAB fortfarande hårt drabbat efter skalvet

Beowulf tilldelar borrningskontrakt i Kallak

Så går det för basindustrin i coronatid - del 1

Se alla Företagens egna nyheter

JUMO har öppet hela sommaren

RS Components lanserar värmekameror med enkel betjäning

Öka din konkurrenskraft genom välja rätt servo-komponenter

Färdigmonterade pumpaggregat

RS Components presenterar en ny datainsamlingsenhet

Modulär elektronisk säkring för 24V DC

Lasersvetsning av plast

Laserdekontaminering - radiologiskt beprövad torrprocess

Öka effektiviteten i biogas-processen

Systemfokus hos AxFlow

Marknadens minsta kodläsare för industriellt bruk

ELD- nytt nummer av JUMOs tidning Sensors+Automation

RS introducerar frekvensomformare industriell automation

Lasersvetsning av plast

Nya mässdatum klara för VA-mässan

Ny hygienisk pump från Waukesha Cherry-Burrell

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

RS Components lanserar kapslingar med hög IP- och IK-klassni

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Växande marknad för elektroniklösningar

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Letar du också efter bra möjligheter? Ta en Gemba-promenad!

Laserdekontaminering - radiologiskt beprövad torrprocess

NYHET: Wilden SafeGuard fjärrövervakning och varningssystem

Vi på Balluff tar säkerheten på allvar!

Sänd till en kollega

0.109