23948sdkhjf

Stora mängder skiffergas i Danmark

Det finns skiffergas motsvarande produktionen från Nordsjön sedan 1972 i de danska skifferlagren, visar nya undersökningar av amerikanska och danska geologer, skriver danska ingenioren.dk.
I den senaste uppskattningen av de tekniskt utvinningsbara gasmängderna uppgår dessa till 186 miljarder Nm3 skiffergas, varav 119 på havsbottnen och 67 på land – i första hand på Själland, norra och mellersta Jylland.

– Det finns mängder av sifferformationer i världen men långt från alla kan producera gas. I Danmark finns massor som ser intressant ut. Det krävs tusentals borrningar, säger Don Gautier från amerikanska USGS till ingenioren.dk.

Siffrorna är enligt USGS de hittills mest precisa och en ordentlig nedskrivning av de uppskattningar på 900 miljarder kubikmeter som amerikanska energiorganisationen EIA tidigare gjort .

– Vår modell baseras från erfarenheterna i USA om man använder bäst tillgänglig teknik, säger Gautier.

Experterna understryker samtidigt i undersökningen att det finns en osäkerhet på plus/minus hundra procent, från 0 till 356 miljarder kubikmeter, och att utvinningsbart inte nödvändigtvis innebär räntabel produktion.

– De rätta förhållandena finns där och är på några områden bättre än vad vi ser i Barnettskiffren i Texas, förklarar Don Gautier för ingenioren.dk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094