23948sdkhjf

Grönt ljus för LKAB i Svappavaara

LKAB ser positivt på mark- och miljödomstolens beslut som ger gruvbolaget tillstånd att driva den befintliga verksamheten i Svappavaara och fortsätta järnmalmsproduktionen vid Gruvberget.
Tillståndet är en viktig pusselbit för LKABs tillväxtprojekt som omfattar tre nya gruvor. Domen lämnades av mark- och miljödomstolen för en tid sedan.

– Det här är ett mycket positivt besked för LKAB, vår personal och för Norrbotten och Sverige. Domen visar att vi bedriver en tillåtlig verksamhet som klarar högt ställda miljökrav, säger Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef för LKAB i ett pressmeddelande.

Tillståndet gäller brytning och bearbetning av två miljoner ton malm per år. Tillstånd ges även att vid bolagets malmförädlingsanläggningar i Svappavaara årligen tillverka 4,5 miljoner ton pellets eller andra produkter per år. Domen innebär också att LKAB får göra de tillbyggnader som krävs för en ökad produktion.

LKAB välkomnar att mark- och miljödomstolen väljer att avvakta med ytterligare villkor för utsläpp till luft och vatten vilket ger möjlighet att ta en ny anläggning för rökgasrening i drift, vilket ytterligare kommer att minska miljöpåverkan.

– Domen ger oss förutsättningar att fortsätta minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi kan växa vår produktion och skapa många nya arbetstillfällen, säger Lars-Eric Aaro.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141