23948sdkhjf

Köper elkraftutrustning för en kvarts miljard

Fortum Värme, samägt med Stockholms stad, har valt att köpa elkraftsutrustning från Siemens till den nya biobränsledrivna kraftvärmeanläggningen som byggs vid det befintliga Värtaverket i Stockholm.
Avtalet är värt ca 250 miljoner kronor och slutleverans kommer att ske i slutet av 2015.

När det nya biobränsleeldade kraftvärmeverket tas i drift i januari 2016 kommer värme och el att produceras samtidigt.

Den förnybara elen ersätter el som idag produceras med fossila bränslen i kraftverket. Det betyder att biokraftvärmeverket ensamt minskar koldioxidutsläppen med hela 650 000 ton per år.

Den förnybara energin ska utvinnas ur restprodukter från skogsindustrin såsom flis, bark och grenar. Biobränslet kommer att omvandlas till 750 GWh el och 1 700 GWh värme varje år. Det motsvarar uppvärmningen av cirka 190 000 lägenheter.

I leveransen av elkraftsutrustning ingår krafttransformatorer och generatorställverk med generatorskenor, mellanspänningställverk, stationsdator, lågspänningsställverk, landningsanslutning av fartyg och reservkraftsanslutning.

Även allmänkraft, tele, belysning och brandlarm kommer att levereras. Siemens har dessutom blivit utsedd till underleverantör av styrsystem till kraftvärmeverket för de övriga anläggningsdelarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11