23948sdkhjf

Många tror att svenska kärnkraftverk är säkra

Tre av fyra svenskar tror att svenska kärnkraftverk är säkra när det gäller risken för olyckstillbud. 68 procent av svenskarna anser att vi ska fortsätta att använda de reaktorer som finns idag.
Det visar en nationell opinionsundersökning som genomförts av Novus på uppdrag av Kärnkraftssäkerhet och Utbildning AB, KSU, 24 till 29 oktober 2013. Undersökningen genomförs varje halvår och har data sedan februari 2007. Tusen personer i den svenska allmänheten tillfrågades i denna webbaserade undersökning.

Undersökningen visar att män är fortsatt mer positiva till kärnkraft än kvinnor samt att äldre personer är något mer positiva än yngre. Samma tendens har funnits under lång tid. 22 procent av de svarande ville i oktober 2013 avveckla kärnkraften genom politiska beslut. 35 procent vill vid behov ersätta befintliga svenska kärnkraftsreaktorer med nya. Var tionde svensk blir ofta orolig vid tanken på kärnkraft.

Av dem som oroas är 47 procent oroliga för effekterna av en potentiell olycka medan 2 procent är oroliga för åldrande kärnkraftverk. Störst osäkerhet råder när det gäller kärnkraft i Baltikum och Ryssland jämfört med Sverige och övriga världen.

– Kärnkraftverk anses som säkrast i Sverige, säger Viktor Wemminger på Novus i ett pressmeddelande.

Ungefär varannan intervjuperson säger sig ha hört eller sett något om kärnkraft de senaste sex månaderna. Av dem har en av fyra blivit mer negativt inställd till kärnkraft jämfört med tidigare. Samtidigt svarar 61 procent av dem att de inte påverkats alls i sin uppfattning.

– Vår rikstäckande undersökning görs varje halvår sedan 2007. Den pekar på relativt små förändringar i den allmänna opinionen efter den japanska kärnkraftsolyckan i Fukushima, säger Mattias Lantz, ordförande för Analysgruppen som beställt undersökningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096