23948sdkhjf

Efterlyser bred politisk energiuppgörelse

Att politikerna inte kan enas brett och långsiktigt är ett hot mot skogsindustrin, risken är att industrin inte vågar investera i Sverige.
 Det säger Skogsindustriernas vd Carina Håkansson i en intervju.
– Faran är att vi som industri blir oroliga för hur energiförsörjningen och priset kommer att se ut i framtiden och risken med det är att vi inte vågar investera i det här landet, säger Carina Håkansson i en intervju på Second Opinion.

Carina Håkansson tillträdde som Skogsindustriernas vd i augusti i år efter fyra år som vd på Dala Kraft. Hon tycker att den nordiska elmarknaden har sina förtjänster – men också brister.

– Jag undrar ibland om elmarknaden verkligen är avreglerad. Visst är den avreglerad som sådan, men den är samtidigt full av regleringar och subventioner och blir därmed väldigt krånglig.

Skogsindustrin är beroende av en effektiv elmarknad. Om elförsörjningen är dålig och elen dyr så riskerar de exportintensiva skogsindustriföretagen på sikt att få kasta in handduken.

– Skogsindustrin är fortfarande en stor nettoköpare på elmarknaden. Då är ett konkurrensmässigt elpris och en trygg elförsörjning helt avgörande för vår konkurrenskraft, säger hon.

Som så många andra i den elintensiva industrin efterlyser hon framsynthet bland politikerna.

– Som för all elintensiv industri krävs det långsiktighet. Våra investeringskostnader är gigantiska så vi måste ha långsiktiga förutsättningar för att kunna genomföra dessa. Det krävs en blocköverskridande överenskommelse med en långsiktig energipolitik, säger Carina Håkansson på Second Opinion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078