23948sdkhjf

Inte bara Talvivaara har problem

Låga metallpriser gör att många finländska gruvor kämpar med ekonomiska problem. Talvivaara väntar på besked om en eventuell företagssanering, men enligt experter är problemen mer än bara ekonomiska, skriver finska Hufvudstadsbladet.
Världsmarknadspriserna på metaller har sjunkit – guld med en tredjedel, nickel med hälften på två år – liksom företagens inkomster och lönsamhet.

Gruvindustrin är hårt drabbad av recessionen: Tingsrätten i Uleåborg har beviljat Nordic Mines tilläggstid för en saneringsplan för guldgruvan Laiva utanför Brahestad. Det australiensiska gruvbolag, som haft för avsikt att köpa ilmenitfyndigheterna i bolaget Kalvinit vid Karleby, har dragit sig ur.

På Talvivaara i Sotkamo väntar man på beslut från tingsrätten angående företagssaneringen. Tidtabellen är fortfarande oklar.

Spekulationer pågår kring vem eller vilka som kan tänkas delta i en finansiering under saneringstiden – och om finansiärerna vill bli delägare.

– Talvivaara har fler problem än nickelpriset, både utvinningsmetoden och miljön ställer krav på företaget, säger verksamhetsledare Pekka Suomela på gruvindustrins intresseförening Kaivannaisteollisuus., till Hufvudstadsbladet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111