23948sdkhjf

Så utvecklades cyberhoten 2023: ”Större vilja att vålla skador”

Cisco Talos har sammanfattat cyberhotlandskapet under 2023 i en ny rapport. Centralt i rapporten är oroligheterna i Mellanöstern, Asien och Ukraina.

Enligt Cisco Talos har den turbulens som råder i omvärlden haft stor påverkan på cyberhoten 2023. Det pågående kriget i Ukraina, den våldsamma utvecklingen i Mellanöstern och spända läget i Asien är alla faktorer som bidragit till cyberhotlandskapet.

För kinesiska grupper ser vi att allteftersom relationerna till Väst och till stillahavsländerna i Asien blir allt mer spända, så blir också angriparna djärvare, med större vilja att vålla skador, skriver rapportförfattarna.

Många cyberattackar har kopplats till Kina. I rapporten dras slutsatsen att gruppern arbetar väldigt långsiktigt.

Situationen i Gaza har bidragit till en intensiv cyberkrigföring. Bland annat har Cisco Talos uppmärksammat aktivistgrupper som utfört oplanerad cyberkrigföring.

Rysk cyberkrigföring sker mot Ukraina liksom globalt. Detta görs via grupperingar som Gamaredo och Turla, nåda grupperna har kopplats till Rysslands underrättelsetjänst. Dock poängterar rapportens författare att de ryska cyberhoten varit mindre än väntat.

Författarna skriver:

”Rysk aktivitet överlag speglar inte hela bredden av destruktiva cyberförmågor vi sett Ryssland använda tidigare mot Ukraina och NATO-länderna. Anledningen till det har diskuterats, och är sannolikt en följd av gemensamma ansträngningar från cybersäkerhetsindustrin, den amerikanska regeringen, internationella partners och Ukrainas eget fokus på att skydda sin befolkning.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188