23948sdkhjf

Elförsörjningen i övre Norrland utökas

NCC och Svenska kraftnät har ingått ett samverkansavtal för utbyggnad av en ny kraftledning i övre Norrland.

Projektet är en del av Svenska kraftnäts större initiativ "Fossilfritt övre Norrland", syftar till att förbättra elförsörjningen i regionen genom att etablera en ny 400 kilovolts elledning som sträcker sig mellan Porjusberget i Jokkmokks kommun och Naalojärvi (Vitåfors) i Gällivare kommun.

Denna nya ledning, som är planerad att vara 50 kilometer lång, kommer att passera genom såväl natursköna som känsliga områden, inklusive världsarvet Laponia samt områden med betydande renskötsel, jakt- och fisketurism. NCCs roll i detta samverkansavtal innebär att de kommer att bidra till projekteringen och planeringen av byggnationen.

Tomas Bergsten, projektledare på Svenska kraftnät, uttrycker sin tillfredsställelse över samarbetet med NCC.

– Att gå in i slutskedet av projekteringen och påbörja planeringen av byggnationen med NCC är fördelaktigt. Deras erfarenhet och kompetens inom området är en viktig tillgång för oss, säger han.

NCCs deltagande innebär en granskning av byggbarheten, förslag på alternativa tekniska lösningar och en planering för kostnadseffektivt genomförande av projektet.

Vi tar med oss en bred kunskap från tidigare energiprojekt för att finna de mest effektiva lösningarna för Svenska kraftnät. Per Olofsson, produktionschef på NCC Infrastructure.

Projektet, som är en del av Svenska kraftnäts investeringsprogram för att halvera ledtiderna för kraftledningsprojekt, är planerat att färdigställas under sommaren 2024 och beräknas pågå fram till slutet av 2026. Detta innebär att den nya kraftledningen ska vara i drift sju år efter påbörjad utredning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109