23948sdkhjf

Nu lämnar de in ansökan för nya stålverket

SSAB har nu lämnat in den tillståndsansökan som ska möjliggöra bolagets fossilfria stålproduktion i Luleå till mark- och miljödomstolen. 

Omställningen är tillståndspliktig och därför ansöker man nu om tillstånd enligt miljöbalken för att uppföra och bedriva produktion i ett nytt elektrostålverk med ljusbågsugnar, varmvalsning och vidareförädling i Luleå. Här kommer SSAB att framställa stål från fossilfri järnsvamp och återvunnet stål – och anläggningen ska drivas med fossilfri el.

I samband med omställningen ska den "gamla" verksamheten med koksverk, masugn och befintligt stålverk att avvecklas, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Med den här ansökan tar vi nu ytterligare ett steg på vår fossilfria stålresa. Vår omställning i Luleå innebär väsentligt mindre utsläpp till både luft och vatten. Ju snabbare vi får tillstånd för vår omställning, desto större blir miljövinsten, säger Sara Arvidson, tillståndsansvarig på SSAB:s omställningskontor.

Förändringen kommer att minska koldioxidutsläppet med 2,8 miljoner ton årligen och motsvarar en utsläppsminskning med runt 90 procent jämfört med dagens verksamhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.116