23948sdkhjf

UPPDATERAD Gasledning läcker i Finland: Ingen naturlig orsak

En gasledning i Finska viken har börjat läcka och det uppges att det inte är en naturlig orsak. Vi har lyssnat på presskonferensen med Finlands statsminister.

Uppdaterad 11 oktober kl 07:30

Natten till söndags uppstod ett läckaget i en gasledning som binder samman finska gasnätet med kontinenten, den så kallade Balticconnector. Problemen upptäcktes av det finländska gasbolaget Gasgrid. Ledningen går mellan Finland och Estland. Läckan finns inom Finlands ekonomiska zon. Det har även uppstått problem med en kabel för datatrafik. 

Finlands president Sauli Niinistö säger i en kommentar:

– Det är troligt att skador på både gasledningen och kommunikationskabeln är resultatet av extern aktivitet. Orsaken till skadorna är ännu inte klar, utredningen fortsätter i samarbete mellan Finland och Estland.

Vid en presskonferens under tisdagskvällen bekräftade statsminister Petteri Orpo att skadorna sannolikt är resultat av utomstående verksamhet och att de inte kan uppstått på grund av normal användning av ledningen. Regeringen i Estland och Finland samarbetar nu. 

Den 152 km långa gasledningen är dubbelriktad och har en överföringskapacitet på 7,2 miljoner kubikmeter gas per dag enligt EU-kommissionen. Den är i kommersiellt bruk sedan januari 2020. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065