23948sdkhjf

Kvalitetssäkring av laboratoriet

Swerocks betonglaboratorium i Danderyd har blivit ackrediterat av Swedac.

I april invigdes det 700 kvadratmeter stora laboratoriet där Swerock genomför tester och analyser både av betong och den ballast som används i betongtillverkning. Myndigheten Swedac har genomfört en granskning av verksamheten och har nyligen bekräftat att Swerocks laboratorium är ackrediterat enligt ISO 17025.

– Swedac kontrollerar att vi utför metoderna på ett korrekt sätt enligt aktuell standard samt att vi använder oss av kalibrerad utrustning. De går också genom vårt ledningssystem och tillser att det uppfyller kraven samt att de tillämpas av personalen, säger Lars Jansson, laboratoriechef på Swerock.

Laboratoriet har blivit ackrediterat för fyra olika metodstandarder, som beskriver hur processen med testningen ska gå till. Därmed säkerställs att testerna genomförs enligt en vetenskaplig metod. Exempelvis finns det specificerat vilken utrustning som ska användas och vilken noggrannhet mätutrustningen ska ha när man testar tryckhållfastheten på betong.

Totalt fem personer arbetar i Danderyd med provanalyser, forskning och utveckling. Laboratoriet tar redan i dag emot prover från ett flertal verksamheter inom Swerock. Tack vare det strategiska läget i Stockholm finns det också möjlighet att ge service till externa aktörer från hela landet.

Swerock tillsammans med Peab Asfalt har sedan tidigare sex ackrediterade laboratorium.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078