23948sdkhjf

Vill göra gruvan koldioxidneutral

Outokumpus gruva i Kemi ska bli den första i världen att vara koldioxidneutral år 2025. För att nå dit ska Neste bidra med förnybara bränslen.

Nu kommer Outokumpu att ta ett stort steg framåt gällande sina utsläppsminkningsmål genom att ersätta fossila bränslen med förnybara lösningar från Neste, tillverkare av förnybar diesel.

Genom att byta ut bränslet kommer de årliga utsläppen av växthusgaser vid Kemigruvan att minska med nästan 11,3 miljoner kilo. Det är lika mycket som att ta bort 4 000 personbilar från de finska vägarna under ett år.

– Som enda tillverkaren av rostfritt stål har Outokumpu åtagit sig ambitiösa klimatmål i linje med 1,5-gradersmålet. Vi siktar på att minska direkta och indirekta utsläpp samt utsläppen från vår leveranskedja med 42 procent för varje ton rostfritt stål vi producerar fram till år 2030 jämfört med 2016 som baslinje. Kemigruvans koldioxidneutralitet är en investering där vi satsar miljontals euro och efter genomförandet kommer detta att innebära en minskning på nästan 40 miljoner kilo av Outokumpus utsläpp av växthusgaser. De tre huvudfaktorerna för Kemigruvans koldioxidneutralitet är att sluta använda fossila bränslen, använda el med låga utsläpp samt ersätta natur- och propangas med andra uppvärmningsmetoder. Vårt första steg är att övergå till förnybara bränslen och vi siktar på att identifiera alla möjliga sätt att minska utsläppen från hela värdekedjan – för att komma så nära noll i våra totala utsläpp som möjligt. Vi studerar även möjligheterna till att kompensera för återstående utsläpp i vår värdekedja som inte på annat sätt kan minskas med dagens teknik, säger Heidi Peltonen, vice ordförande för hållbarhet på Outokumpu i ett pressmeddelande.

Gruvan i Kemi är den enda kromgruvan i EU och ingår i den hållbara leveranskedjan för Outokumpus stålverk i Torneå.

– Vår kromgruva är en konkurrensfördel. Som en del av utvecklingen av Kemigruvan och uppnåendet av våra klimatmål har vi nyligen slutfört ett viktigt gruvprojekt. Under 2017–2023 har vi investerat mer än 280 MEUR i att fördjupa vår underjordiska gruva från 500 till 1 000 meter. Detta görs för att säkerställa kontinuerlig försörjning av krom, ett viktigt råmaterial för rostfritt stål, i årtionden framöver. Koldioxidavtrycket för det ferrokrom som produceras av vårt företag är 67 procent lägre än branschgenomsnittet, vilket i sin tur bidrar till att vårt rostfria stål har det lägsta koldioxidavtrycket på marknaden”, säger Martti Sassi, ordförande för affärsområde Ferrochrome på Outokumpu.

Nestes förnybara bränsleolja och diesel är 100 procent producerad av avfall och råmaterialspill och används för att ersätta fossila bränslen i maskiner, tåg och alternativa kraftkällor i Kemigruvan och stålverket samt transporten mellan gruvan och stålverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078