23948sdkhjf

Vatten2023: Kemiföretag återanvänder avloppsvattnet

Med hjälp av renat avloppsvatten ska kemiföretaget Perstorp i Stenungsund kyla sin anläggning och produktion och spara mer än en miljon kubikmeter färskvatten.

– Till vår anläggning har vi historiskt sett tagit kylvatten från Hällungen som är en sjö här i Stenungsund. Samma sjö förser även orten och kommuninvånarna med dricksvatten. Vatten är en bristvara där vi behöver bli mer cirkulära både i Sverige och globalt. Vi började därför undersöka alternativ, säger chefen för produktionsteknik hos Perstorp, Eva Gunnergård i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

–I och med att vår site ligger nära kommunens reningsverk föddes idén att vi skulle kunna använda avloppsvatten och genom rening använda det som kylvatten. En idé som visade sig vara fullt genomförbar och fungerande. Vi har kommit överens med kommunen och projektet är planerat att tas i drift under hösten.

På Perstorps anläggning i Stenungsund producerar man främst syror, alkoholer och estrar som vidareförädlas och används till olika applikationer inom till exempel färg, lack och plastbearbetande industri. Projektet med renat avloppsvatten för kylning kommer minska den anläggningens miljöpåverkan. Projektet planeras i två etapper där första steget sparar 650 000 kubikmeter färskvatten. Eva berättar att när båda etapperna är klara, ska det kunna spara upp till 1,1 miljoner kubikmeter färskvatten per år, vilket även är positivt för Stenungsunds kommun som riskerar vattenbrist.

– Jag hoppas att detta projekt kan inspirera andra industrier och företag att göra liknande. Vi behöver se mer cirkulära system i samhället i stort. Färskvatten är som sagt en bristvara, främst i andra länder än i Sverige men även här behövs nya lösningar. Det är framtiden att använda den här typen av möjligheter, att inte använda färskvatten där det inte behövs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109