23948sdkhjf

Nu blir det lättare hålla koll på trycket

Ett nyutvecklat instrument gör det möjligt att mäta gastryck exakt med hjälp av laserljus.

Clayton Forssén, doktorand vid Företagsforskarskolan vid Umeå universitet, har tagit fram en ny exaktare metod för tryckmätning med hjälp av laser. 

Forskningen har genomförts i syfte att få ett bättre sätt mäta upp SI-enheten för tryck, pascal. Metoden kan dock även användas för framtida lösningar inom områden som industri eller forskning där kännedom om exakt tryck är en grundläggande förutsättning. Det kan exempelvis handla om mätning vid hantering av farliga gaser inom industrin. Med hjälp av det nya instrumentet kan extremt små gasläckor detekteras i realtid, vilket bidrar till högre säkerhet vid arbete med explosiva eller toxiska gaser

– Till skillnad från den traditionella metoden att realisera tryck, genom att applicera en känd kraft på en känd area, baseras den nya metoden på Boltzmanns konstant och en exceptionellt exakt lasermätning av gasdensitet, säger Clayton Forssén i ett pressmeddelande.

Generellt är den här typen av instrument känsliga och därmed svåra att förflytta utanför labbet. Clayton Forssén har dock lyckats skapa ett transportabelt instrument som kan mäta tryck med mycket hög noggrannhet även utanför välkontrollerade miljöer. Det gör det möjligt att föra ut tekniken i samhället och se till att den kommer fler applikationer till nytta.

– Att applicera en realisering för tryck direkt kan eliminera behovet av kalibreringar, något som är väldigt kostsamt men framför allt även bär ett högt pris för miljön, säger Clayton Forssén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.456