23948sdkhjf

Budgetmiljoner till Industriklivet och CCS

Häromveckan kom beskedet från regeringen att man i budgeten avsåg att stärka Klimatklivet med mer pengar. Idag kommer beskedet att även Industriklivet stärks.

För att minska industrins utsläpp vill regeringen satsa på tekniker för negativa utsläpp, som CCS och bio-CCS, för att bidra till att Sverige når målet om nettonollutsläpp senast 2045. Regeringen satsar därför 100 miljoner kronor under 2024 och lika mycket 2025 för att möjliggöra minskade utsläpp och stärkt konkurrenskraft.

— Industriklivet är ett av regeringens viktigaste styrmedel för att stödja utvecklingen av ny teknik och investeringar i nya gröna industrier. Regeringens förslag innebär ett sammanlagt anslag på cirka 1,5 miljarder kronor i budgeten för 2024 när vi nu tillför 100 miljoner till Industriklivet för att stötta de industrier som vill ligga i framkant och ställa om för att minska sina utsläpp, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i ett pressmeddelande.

— Med Industriklivet påskyndar vi den gröna omställningen genom att skala upp användandet av nya tekniker som minskar utsläpp. Detta skapar fler jobb, ökar tillväxten och stärker svensk konkurrenskraft, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Förslaget innebär att Energimyndigheten, som ansvarar för Industriklivet, kan ge mer stöd till projekt och investeringar under 2024. Pengarna ska gå till viktiga satsningar för industrins omställning och för utvecklingen av CCS-relaterade tekniker.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079