23948sdkhjf

Kritiska råmaterial i fokus

Nu startar ett nytt forskningsprogram med fokus kritiska råmaterial.

Det blivande programmet Mistra Governing critical raw material supply chains for a sustainable transition kommer att ta fram fördjupad kunskap om vilka mineral som är kritiska för omställningen till ett fossilfritt samhälle. Men också fokusera på vem som definierar vad som är kritiskt och hur beslutsfattare kan förena minerallagstiftning med demokratiska värden och en effektiv styrning. Detta då det både finns brist på kunskap och beslutsstöd för att hantera målkonflikterna som ett fossilfritt samhälles ökade användning av mineral kan skapa.

– I Mistra Governing critical raw material supply chains for a sustainable transition kommer vi arbeta tvärvetenskapligt tillsammans med aktörer från olika delar av värdekedjan och samhället, utveckla metoder för att bättre förstå målkonflikter och hur de kan hanteras på ett rättvist sätt, säger André Månberger, i ett pressmeddelande.

Han är lektor i miljö- och energisystemanalys vid Lunds universitet och programchef för Mistra Governing critical raw material supply chains for a sustainable transition.

Programmet kommer att ta fram metoder för att förstå och utvärdera försörjningskedjor för innovationskritiska mineraler samt undersöka den geopolitiska dimensionen och dess konsekvenser för Sverige och Europa. Ett viktigt arbete är också att identifiera och värdera målkonflikter samt utveckla lösningar som förbättrar hur målkonflikterna hanteras.

Lunds universitet blir programvärd och i konsortiet ingår Stockholm Environment Institute, Stockholms universitet, Utrikespolitiska institutet och Norsk Utrikespolitiskt Institut. Programmet kommer även att involvera aktörer inom leverantörskedjan, civilsamhälle, myndigheter och internationella organisationer.

Programmet tilldelas högst 20 miljoner kronor över fyra år från Mistra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094