23948sdkhjf

Statsministern invigde vätgasanläggning

Nu har statsminister Ulf Kristersson invigt världens första fullskaliga vätgasanläggning för fossilfritt valsat stål på Ovako i Hofors.

I sitt invigningstal sa Ulf Kristersson att Sverige, med denna satsning, leder den fossilfria revolutionen inom ståltillverkning.

– Det Ovako gör här idag är ett viktigt steg. Detta är klimatomställning på riktigt, inte bara tomma ord.

Fram till idag har uppvärmning av stålprodukter krävt stora mängder fossila bränslen. Den nya vätgasanläggningen som värmer upp stål före valsning, minskar detta steg av produktionen till nära noll utsläpp.

Förutom att värma stål, ska den fossilfria vätgasen användas för tankning av bränslecellsdrivna lastbilar och överskottsvärmen ska bli till fjärrvärme, skriver Ovako i pressmeddelandet.

– Idag är ett stolt ögonblick för mig och alla på Ovako. Här visar vi vägen för hur industriell höggradig värme kan göras helt fossilfri. Det är fantastiskt att se besökare från hela världen på plats i Hofors. Nu ser vi fram emot att få dela våra erfarenheter och hjälpa andra aktörer att minska sina utsläpp, sa Marcus Hedblom, vd på Ovako under invigningen. 

Fakta om Ovakos fossilfria vätgasanläggning:

Ovakos vätgasanläggning är världens första anläggning för fossilfri vätgas för att värma upp stål före valsning. Metoden minskar detta steg av produktionen till nära noll utsläpp, med endast vatten som restprodukt.

Den fossilfria vätgasanläggningen är Europas största i full drift. Tekniklösningen för industriell värme innebär potential för stora utsläppsminskningar globalt, och inte bara inom stålindustrin.

Anläggningen är Sveriges största elektrolysanläggning. En elektrolysör är en utrustning som använder elektricitet för att dela upp vattenmolekyler i vätgas och syrgas, och dessa tillsammans kan därefter användas som bränsle.

Anläggningen om 20 MW kommer att generera 3 880 kubikmeter fossilfri vätgas i timmen. Mer än 100 containrar i volym, varje timme, och dessutom tillkommer den syrgas som också produceras.

Förutom uppvärmningen av stål kommer den fossilfria vätgasen från anläggningen att användas för tankning av bränslecellsdrivna lastbilar.

Tekniklösningen kan användas flexibelt och kan därför bidra till stärkt elnätsstabilitet, vilket i sin tur öppnar för högre grad av förnybara energikällor. Vidare kan restvärmen omhändertas i fjärrvärmenäten.

Investeringen på cirka 180 miljoner kronor stöttas av Energimyndigheten via Industriklivet.

Planen är att använda lokal vätgasproduktion i alla Ovakos enheter där stål valsas senast 2030, under förutsättning att det finns en god tillgång på fossilfri el.

Ovako

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095