23948sdkhjf

Vill revolutionera produktion av biobränsle

Hinder för att producera biobränsle ska tas bort med ny katalysator.

Forskare i Brasilien har tagit fram en ny katalysator som ska kunna öka produktionen av förnybara biobränslen genom att ta bort tekniska hinder särskilt vid tillverkning av flygbränsle.

– Efter tre och ett halvt års forskning identifierade vi ett enzym som kan ersätta de traditionella katalysatorerna som används i termokemiska vägar för produktion av flygfotogen, säger Letícia Zanphorlin i ett pressmeddelande.

Utmaningen tidigare har varit att syre är skadligt för flygplansmotorer och det gäller då ha bränslen som inte innehåller syre. Dagens katalysatorer som kan ta bort syre är ofta svåra att använda. Den nya katalysatorn som är ett enzym kommer runt detta problem.

Forskarna hoppas att detta ska öppna nya vägar för att framställa flygbränsle från biobaserade råvaror som soja eller rester från pappersindustrin. I den aktuella studien omvandlade enzymet fettsyror i ett enda steg till alkener

För att implementera tekniken skulle produktionsanläggningar för biobränslen behöva anpassas.

Forskarna hoppas också att enzymet ska kunna användas inom fler industrisektorer.

– Mångsidigheten hos detta enzym gör det anpassningsbart för användning i olika sektorer. Alkener produceras genom enzymreaktion och är basen för cirka två tredjedelar av de produkter som tillverkas av den kemiska industrin idag, särskilt polymerer och plaster. De är också viktiga för livsmedels-, kosmetika-, läkemedels- och transportsektorerna, säger Zanphorlin.

Resultatet av forskningen har publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094