23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Lysrör fasas ut under 2023

Flera ljuskällor försvinner då de inte längre får sättas på EU-marknaden från och med 24 augusti 2023. Syftet med de nya direktiven är att minska mängden kvicksilver i samhället och att spara el.

Lysrör som innehåller kvicksilver får inte tillverkas eller importeras i Europa efter den 24 augusti 2023. Kvicksilver har använts för att producera ultraviolett ljus i linjära fluorescerande lampor, varvid lampans fluorescerande beläggning omvandlar det ultravioletta ljuset till synligt ljus.

Hittills har T5 och T8 lysrör tillåtits innehålla kvicksilver, men EU-kommissionen har beslutat om ett slopat undantag för kvicksilver i ljuskällor i enlighet med RoHS-direktivet (Restriction of the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment).

Genom att byta till LED kan du spara upp till 80 % i energi- och underhållskostnader, samtidigt som du minskar ditt koldioxidavtryck avsevärt. Anledningen till detta ligger i den ljusemitterande diodens halvledare. Detta avger ljuset starkare och klarare, men drar samtidigt mindre energi. Läs mer.

Enligt Energimyndigheten kommer utfasningen att innebära en energibesparing på cirka 310 miljarder kWh och en minskning av kvicksilver med cirka 5,4 ton inom EU fram till år 2035. 

Vi kan hjälpa dig att välja rätt belysning. Här kan du se vårt sortiment av LED-armaturer.

Malux Sweden AB
Box 221
891 25 Örnsköldsvik
Örnsköldsviks kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562764166

Kontaktperson

HS

Sänd till en kollega

0.063