23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Är framtidens kaffe det hållbara kaffet?

Kaffekonsumtionen på global nivå har ökat drastiskt bara de senaste decennierna. Sverige är ett av de länder där invånarna konsumerar mest kaffe och man beräknar att svenskar dricker omkring 3,5 koppar dagligen. Som med så många andra branscher bidrar även kaffeindustrin med etiska så väl som miljömässiga konsekvenser.

På grund av den stora efterfrågan av kaffe världen över produceras kaffe på löpande band. Kaffebönor växer framförallt under tropiska förhållanden och över 125 miljoner människor världen över är beroende av dem för försörjning. Kaffets miljöpåverkan bidrar rätt naturligt till att allt fler företag väljer att producera mer hållbart kaffe, samtidigt som konsumenter blir allt mer medvetna om deras kaffeval.

Hållbart kaffe – vad är det?

Med vad är hållbart kaffe egentligen? Rent generellt kan det definieras som kaffe som odlas på ett sätt som bevarar den naturliga miljön, samtidigt som de människor som arbetar inom industrin gör det under bra villkor.

Kaffeproduktionen har i stort en negativ inverkan på miljön. Till att börja med är det genomsnittliga vattenavtrycket för en enda kopp kaffe 140 liter. Utöver detta används väldigt ofta bekämpningsmedel och gödselmedel för att främja produktionen och avvärja skadedjursproblem. Samtidigt konsumeras kaffe idag i en omåttlig nivå, vilket inte bara kräver mycket vatten, men också skövlingar av bostadsområden.

Kaffe ska också transporteras från ett hörn i världen till ett annat, och också detta är skadligt för miljön. För att inte snacka om de plastförpackningar som kaffebönor och finmalet kaffe paketeras i – och det oändliga antalet engångskapslar som slängs efter användandet av en kapsel kaffemaskin. Värst av allt är nog dock ändå de miljontals engångskoppar som återvinns felaktigt dagligen.

Hållbart kaffe blir allt mer efterfrågat bland konsumenter

Efterfrågan av hållbart kaffe ökar för varje dag som går. Konsumenter blir mer medvetna om den mörka sanningen bakom kaffeindustrin, och den bakom alla livsmedelsindustrier. Vi behöver inte säga farväl till våra kära dagliga koppar kaffe för att bidra till en mer hållbar värld. Det räcker med att förändra sättet vi ser på och konsumerar kaffe.

Det krävs hårt jobb och samarbete för att vårt globala klimat ska må bra igen. Alla små åtgärder gör dock skillnad, och därför är det viktigt att vi som konsumenter tar vårt ansvar. Det hållbara kaffet är framtidens kaffe eftersom det har miljöperspektivet i åtanke. Vill du minimera dina avtryck på jordens resurser är det således viktigt att du bidrar till den hållbara framtiden för kaffeindustrin. Läs etiketter innan du köper och köp med omsorg. Ta reda på om kaffet du köper från ditt lokala café arbetar för hållbarhet och om dina kaffeepads där hemma tillverkas i komposterbart material.

Ingen kan göra allt – men alla kan göra något, om det så innefattar att ändra sättet man dricker sitt kaffe på.

Sänd till en kollega

0.048