23948sdkhjf

Miljoner till stålforskning

Nu startar forskningssamarbetet FINAST, Forskning och innovation i Norrbotten för avancerad grön stålframställning och tillverkning, är en tvärvetenskaplig satsning som finansieras av EU-fonden för rättvis omställning och Tillväxtverket. Det är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Swerim vilket innebär att ett 15-tal forskare inom 9 olika forskningsämnen medverkar och att ett tiotal doktorandtjänster etableras, som ska säkra framtida spetskompetens inom området. Flera specialister och sakkunniga från SSAB kommer att engagera sig i de olika forskningsprojekten.

Satsningen, totalt 46 miljoner kronor, ska påskynda den gröna omställningen och svensk stålindustris mål om nollutsläpp av koldioxid. 

– Vi ska möjliggöra en övergång till klimatneutral och resurseffektiv stålframställning och stålanvändning. Genom industrinära forskning och samverkan med stålindustrin och omgivande samhälle, bidrar Luleå tekniska universitet med kunskap, verktyg och kompetensförsörjning för att nå de klimatmålen, säger Jens Hardell, professor inom maskinelement vid Luleå tekniska universitet och projektledare för forskningssamarbetet i ett pressmeddelande. 

Forskningssamarbetet FINAST, Forskning och innovation i Norrbotten för avancerad grön stålframställning och tillverkning, är en tvärvetenskaplig satsning som finansieras av EU-fonden för rättvis omställning och Tillväxtverket. 

Forskningssatsningen är indelad i två huvudsakliga delar, där den första delen handlar om fossilfria stålets egenskaper och prestanda. Målet är att dra nytta av det mervärde som fossilfritt stål ger. Här studeras beteende och egenskaper i tillverkningsprocesser och när stålet används i olika komponenter hos slutanvändare som utvecklar nya produkter av stål. Forskarna ska också studera hur olika tillverkningsprocesser påverkar komponentegenskaper och stålets beteende när det kommer i kontakt med vätgas. Den andra delen handlar om fossilfri ståltillverkning med fokus på att använda vätgas och biobaserade råmaterial. En viktig frågeställning är då att ta fram kunskap om hur biogena källor och vätgas bäst kan användas i den framtida ståltillverkningen, dels ur processhänseende, dels ur ett samhälleligt systemperspektiv. Forskning som ökar kunskapen om säkerhet vid användning av industriella vätgasbaserade energisystemen är också prioriterad.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Viktigt att veta om AI
Tankesmedja för energieffektivisering
Nytt fokus på vattenkraften
UPPDATERAD Brand hos Renewcell
Nu är maskinen igång
Vill fånga koldioxid med gruvavfall
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.094