23948sdkhjf

Regeringen vill ha elstöden på plats 30 maj

Ytterligare ett steg tas nu på vägen mot elstöd för företag, men det dröjer fortfarande månader innan betalning kan ske.

Regeringskansliet har skickat ut två förslag på remiss som reglerar utformning av elstöd till företag.

Det föreslagna elstödet omfattar företag och organisationer i de två sydligaste elområdena, elområde 3 och 4. Även kommuner och regioner i dessa elområden omfattas. Stödet föreslås uppgå till 50 respektive 79 öre per kilowattimme och beräknas utifrån den el som förbrukades under perioden oktober 2021 – september 2022.

Sammanlagt kommer omkring 29 miljarder kronor att kunna betalas ut i stöd, enligt Svenska kraftnäts beräkningar. Stödet finansieras via de så kallade flaskhalsintäkterna.

– För att utbetalningen ska ske så snabbt och smidigt som möjligt föreslår vi att Skatteverket ska administrera och betala ut stödet. Det har en stor vana vid att hantera stöd till företag, något det inte minst visade under coronapandemin, så vi känner oss trygga i att ge myndigheten ansvaret att administrera elstödet, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.

En koncern kommer som mest kunna få 20 miljoner kronor i stöd, ett takbelopp som följer av EU:s statsstödsregler.

Efter att remisstiden har gått ut och eventuella remissynpunkter behandlats skickas en statsstödsansökan till EU-kommissionen för godkännande.

Regeringens ambition är att de kommande elstöden ska kunna sökas hos Skatteverket från den 30 maj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.087