23948sdkhjf

Sandviks kvartalsrapport: Vi avslutade året starkt

Sandvik redovisar en omsättning som var högre än väntat under fjärde kvartalet.

– I början av 2022, när vi hade lagt det värsta av pandemin bakom oss, förväntade vi oss ett relativt händelsefritt år. Det visade sig vara felaktigt och vi fick återigen bevisa Sandviks kvalitet. Trots geopolitisk oro, inflationstryck, flaskhalsar, nedstängningar och störningar i leverantörskedjan levererade vi tvåsiffrig tillväxt till en lönsamhetsnivå på 20 procent, säger Stefan Widing, Sandviks vd i rapporten.

Det konjunkturkänsliga affärsområdet redovisade enligt Sandvik en stabil orderingång under det gånga kvartalet.

Affärsområdet Sandvik Rock Processing Systems hade enligt vd:n en fortsatt gynnsam efterfrågan under det gångna kvartalet, särskilt från gruvkunder.

Sandvik Manufacturing and Machining Solutions redovisade en stabil orderingång, enligt Stefan Widing. Men samtidigt som trenden för den dagliga orderingången var stabil eller positiv i de flesta regioner noterades en svagare utveckling i Asien, där Kina påverkades av covid 19-situation. Den dagliga orderingången i början av januari var stabil jämfört med fjärde kvartalet 2022.

– Vi avslutade året starkt, säger Stefan Widing i delårsrapporten.

Siffror

Justerad EBITA om 6 413 miljoner kronor under fjärdekvartalet, vilket motsvarar en tillväxt med 27 procent och en marginal om 20,6 procent.

Orderingången ökade med 15 procent till miljoner kronor 30 751 (26 772)

Intäkter ökar med 31 094 miljoner kronor (25 311) i totala intäkter. En total tillväxt på 23 procent.

*Siffrorna gäller fjärde kvartalet 2022. Jämförelsetal för fjärde kvartalet 2021 inom parentes.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079