23948sdkhjf

"Den gröna omställningen är inte en börda, utan en affärsmöjlighet"

Så lät det från SSAB:s vd Martin Lindqvist under en paneldiskussion i samband med EU-kommissionen och den svenska regeringens besök i Kiruna.

Vidare sade han att för att SSAB ska lyckad med den egna gröna omställningen kommer man behöva tillgång till fossilfri el, samt ett regelverk som säkerställer att EU kan fortsätta vara konkurrenskraftigt och leverera på klimatmålen. 

Martin Lindqvist understrykte också att EU:s medlemsländer, likt Sverige, har mycket att vinna på ett konkurrenskraftigt och grönt EU. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi behöver både en grön konkurrensutsatt marknad i Europa och en grön transatlantisk marknad. Europa får inte hamna på efterkälken och måste nå klimatmålen, sade han fortsättningsvis.

Samtliga vd:ar för SSAB, LKAB, Volvo Group, Northvolt och Boliden diskuterade om övergången till fossilfri ståltillverkning inför EU-kommissionärerna och ministrarna från den svenska regeringen.

SSAB:s styrelse fattade i januari 2022 ett policybeslut om att påskynda den gröna omställningen och så gott som eliminera koldioxidutsläppen till 2030, vilket var femton år tidigare än man först trott. 

– Det innebär att Sveriges koldioxidutsläpp minskas med tio procent och Finlands med sju procent.  Vi har bevisat HYBRIT-tekniken i pilotskala och levererat fossilfritt stål till kunderna. Nästa steg är att fasa upp till demonstrationsskala, medan vi ställer om vår ståltillverkning. För att lyckas behöver vi tillgång till fossilfri el, väte och biokol, sade Martin Lindqvist avslutningsvis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094