23948sdkhjf

Maxtak på 22 miljoner för elprisstödet

Stöd till företag i elprisområde 3 och 4 samt ett maxtak på 22 miljoner. Så ser Svenska kraftnäts förslag till elprisstöd ut. Men när företagen kan få pengarna är inte klart. 

Svenska kraftnät föreslår att elstöd betalas till näringsidkare och juridiska personer, men med tak som bestäms av EU:s statsstödsregler och som ej får överstiga 2 miljoner euro (drygt 22 miljoner kronor). Då elstödet utgår från vad medelpriset har varit under en 12-månadsperiod betalas det endast ut i elområde 3 och 4. Det är förslaget från Svenska kraftnät när det gäller elprisstöd. 

– Ersättningsnivåerna bygger på hur stort medelpriset har varit i elområdena i relation till ett referenspris på 75 öre kWh. Då medelpriset i elområde 1 och 2 har varit lägre än referenspriset under perioden ges inget elstöd, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande. 

Storleken på elstödet upp till maxbeloppet bestäms av hur stor förbrukningen har varit under perioden oktober 2021-september 2022. De med eluttag i elområde 4 får 0,79 kronor per förbrukad kWh under perioden och de i elområde 3 får 0,50 kronor per förbrukad kWh. Inget elstöd betalas till näringsidkare och juridiska personer som har eluttag i elområde 1 och 2 (norra Sverige).

För att få elstödet ska näringsidkare och juridiska personer ha haft ett giltigt elnätsavtal i elområde 3 och 4 den 17 november 2022. Den som har tecknat avtal efter detta datum får därmed inget elstöd för den eluttagspunkten. Taket som ej får överstiga 2 miljoner euro avser även koncerner som kan bestå av flera juridiska personer.

Vad händer nu?
– Vi har nu slutfört vårt uppdrag med att ta fram en modell. Nu ska Energimarknadsinspektionen, Ei, pröva Svenska kraftnäts förslag. Under förutsättning att Ei godkänner vår ansökan kommer regeringen att ansöka om statsstöd hos Europakommissionen. Därefter behöver detaljer för utbetalningen av stödet klargöras av regeringen, säger Malin Stridh.

Det finns inget datum för när företag kan få stödet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.408