23948sdkhjf

Dags att spå robotåret 2023

Under de senaste åren har många verksamheter genomfört teknikdrivna förändringar i snabb takt. Men vad kan vi förvänta oss av 2023?

Anders Beck är VP inom strategi och innovation på Universal Robots och har tagit en titt i spåkulan kring vad vi kan förvänta oss av 2023. 

1. Nyckelfärdiga lösningar kommer att göra automatiseringen mer tillgänglig än någonsin

De senaste åren har vi sett framsteg inom robotik, maskininlärning och annan teknik som har tiodubblat takten i förändringen. Men att skapa robotsystem kräver hårdvaruutveckling, mjukvaruutveckling, applikationsutveckling, sensorer och gränssnitt för att nämna några. Därför tror Anders Beck att nästa år blir året för nyckelfärdiga lösningar.

2. Tillverkarna kommer att vända sig mot modulär produktion

Cobotindustrin beräknas växa till 2,2 miljarder USD år 2026. Den traditionella industriroboten är fortsatt viktig inom delar av tillverkningen, men en trend finns mot att använda mer flexibla produktionsmodeller. En del traditionella industrirobotar är vanligtvis stora och stationära. Cobotar kan utföra liknande uppgifter som traditionella industrirobotar, men cobotarna är mindre och lättare. De är utformade att fungera tillsammans med människor, vilket gör att de är säkrare och bättre lämpade för miljöer som kräver flexibilitet. Anders tror att under 2023 kommer vi se fler större företag vända sig till cobotar.

3. Högre nyttolast och längre räckvidd kommer att förändra landskapet

När företag går mot automatisering med cobotar kommer många av dem vilja hantera tunga nyttolaster. Och en nyhet är att fler cobotar med högre nyttolast och längre räckvidd kommer lanseras under 2023.

4. Ökningen av robotinstallationer kommer att fortsätta trots globala osäkerheter

Mellan 2015 och 2021 fördubblades den årliga robotinstallationerna. Men 2022 var tillväxten långsammare. Det trots bero på globala osäkerheter som utlösts av pandemin och bristen på elektroniska komponenter. 2023 förväntas den uppåtgående trenden för cobotautomatiseringar att fortsätta 2023. Detta eftersom företag över hela världen står inför arbetskrafts- och kompetensbrist och trots de dagliga utmaningar som industrin står inför just nu, är vi mitt i övergången till industri 5.0 där arbete tillsammans med robotar kommer att skapa mer människocentrerade, hållbara och motståndskraftiga företag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079