23948sdkhjf

Svemin varnar: ”Faran är inte över”

Svemin välkomnar Cementadomen men varnar för att problemen är långt ifrån lösta.– Läget är definitivt illa.

I tisdags kom beskedet för Mark- och miljödomstolen: Cementa får fortsätta bryta kalk på Gotland i fyra år till

Branschorganisationen Svemin, som samlar både gruvor, mineral- och metallproducenter, välkomnar beskedet som de betraktar som årets viktigaste miljödom.

– En oerhört viktig dom, för oss i svensk basindustri men också för hela bygg- och anläggningssektorn. Cement är ett av våra mest samhällskritiska material, nu tryggas den svenska cementförsörjningen, säger vd Maria Sunér i ett pressmeddelande.

Svemin gläds också åt att Cementa meddelades ”verkställighetsförordnande”

– Detta innebär att Cementa kan ta tillståndet i anspråk redan innan domen vunnit laga kraft. Faran för cementförsörjningen i Sverige är inte över, men Cementa får nu tid att säkra ett långsiktigt verksamhetstillstånd, säger Tobias Kluge, branschjurist på Svemin i samma pressmeddelande.

Enligt Svemin innebär den efterlängtade domen inte att läget för det svenska tillståndssystemet trots allt ”inte är så illa”.

– Läget är definitivt illa. Situationen med Cementa har satt fingret på de oförutsägbara tillståndsprocesserna i Sverige. Jag hoppas att regeringen tar vara på de goda förslag som finns i till exempel Miljöprövningsutredningen och Klimaträttsutredningen och arbetar för att extrema situationer som den här inte uppkommer igen. Det är en hel del arbete kvar till vi har effektiva och förutsägbara tillståndsprocesser, säger Tobias Kluge.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078