23948sdkhjf

Svampar kan vara framtiden för processindustrin

Ny forskning visar hur svampar kan användas i bioraffinaderier för att omvandla processindustrins organiska avfall till nyttigheter.

Organiskt avfall som uppstår i processindustrin till exempel vid etanoltillverkning eller från livsmedelsindustrin kan förvandlas till nyttigheter med hjälp av svampar i ett bioraffinaderi. Det visar forskning genomförd av den nyblivna doktorn Gülru Bulkan vid Högskolan i Borås. Man kan få ut allt från energi till proteinrika livsmedel och foder samtidigt som man minskar belastningen på miljön.

– Konventionella bioetanolindustrier kan förbättra sin processekonomi genom bygga ett svampbaserat bioraffinaderi, säger Gülru Bulkan i ett pressmeddelande.

I sitt doktorandprojekt har Gülru Bulkan analyserat mängder av data från flera olika forskningsprojekt som genomförts på Högskolan i Borås inom forskningsområdet Resursåtervinning med fokus rester från produktion av bioetanol och livsmedelsindustrin.

Dessa undersökningar i labbmiljö visar på lovande resultat.

– Utifrån dessa forskningsresultat har jag har gjort simuleringar och tekno-ekonomiska analyser för att se vad som händer när man skalar upp processerna till industriell nivå.

Gülru Bulkan har också tittat på olika sorters svampar som är lämpliga kandidater för ett svampbaserat raffinaderi och hur de påverkas av olika ämnen som finns i de restprodukter svamparna odlas på, ämnen som antingen får jäsningen att stanna av eller som ger extra skjuts i processen. Fokus var på fruktavfall och material rikt på lignocellulosa.

Utmaningen med att validera lignocellulosa är den komplexa strukturen i materialet, vilket kräver energi- och kostnadskrävande förbehandlingsprocesser, men hon har i sin forskning hittat bra sätt att komma runt detta.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny strategi - Stor potential för energieffektivisering
Stora Enso och Gränges vill bygga klimatneutral bil
Nu ökar de takten för koldioxidinfångning
Räcker elen till SSABs omställning?
SCA klara med nya pappersmaskinen ett kvartal för tidigt
Rottneros kvartalsrapport "Turbinhaveri minskade resultatet"
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.141