23948sdkhjf

Svampar kan vara framtiden för processindustrin

Ny forskning visar hur svampar kan användas i bioraffinaderier för att omvandla processindustrins organiska avfall till nyttigheter.

Organiskt avfall som uppstår i processindustrin till exempel vid etanoltillverkning eller från livsmedelsindustrin kan förvandlas till nyttigheter med hjälp av svampar i ett bioraffinaderi. Det visar forskning genomförd av den nyblivna doktorn Gülru Bulkan vid Högskolan i Borås. Man kan få ut allt från energi till proteinrika livsmedel och foder samtidigt som man minskar belastningen på miljön.

– Konventionella bioetanolindustrier kan förbättra sin processekonomi genom bygga ett svampbaserat bioraffinaderi, säger Gülru Bulkan i ett pressmeddelande.

I sitt doktorandprojekt har Gülru Bulkan analyserat mängder av data från flera olika forskningsprojekt som genomförts på Högskolan i Borås inom forskningsområdet Resursåtervinning med fokus rester från produktion av bioetanol och livsmedelsindustrin.

Dessa undersökningar i labbmiljö visar på lovande resultat.

– Utifrån dessa forskningsresultat har jag har gjort simuleringar och tekno-ekonomiska analyser för att se vad som händer när man skalar upp processerna till industriell nivå.

Gülru Bulkan har också tittat på olika sorters svampar som är lämpliga kandidater för ett svampbaserat raffinaderi och hur de påverkas av olika ämnen som finns i de restprodukter svamparna odlas på, ämnen som antingen får jäsningen att stanna av eller som ger extra skjuts i processen. Fokus var på fruktavfall och material rikt på lignocellulosa.

Utmaningen med att validera lignocellulosa är den komplexa strukturen i materialet, vilket kräver energi- och kostnadskrävande förbehandlingsprocesser, men hon har i sin forskning hittat bra sätt att komma runt detta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078