23948sdkhjf

Nu finns ett förslag på koldioxidtull

EU har nu tagit ytterligare ett steg mot en koldioxidtull på varor som importeras till unionen.

Europeiska rådets och Europaparlamentets förhandlare har nått en preliminär överenskommelse om mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna, kallat CBAM Carbon Border Adjustment Mechanism.

CBAM är inriktat på import av produkter i koldioxidintensiva industrier till exempel järn och stål, cement, gödselmedel, aluminium, el och vätgas.

– Mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna är en viktig del av våra klimatåtgärder. Denna mekanism främjar import av varor från företag utanför EU till EU som uppfyller de höga klimatstandarder som gäller i de 27 EU-länderna. Detta kommer att säkerställa en balanserad behandling av sådan import och är utformat för att uppmuntra våra partner i världen att ansluta sig till EU:s klimatinsatser, säger Jozef Síkela, Tjeckiens industri- och handelsminister i ett pressmeddelande.

Syftet med mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna är att förhindra att EU:s insatser för att minska utsläppen av växthusgaser kompenseras genom ökade utsläpp utanför EU:s gränser genom omlokalisering av produktion till länder utanför EU, där den politik som tillämpas för att bekämpa klimatförändringarna är mindre ambitiös än EU:s, eller ökad import av koldioxidintensiva produkter.

CBAM är utformat för att fungera parallellt med EU:s utsläppshandelssystem för att spegla och komplettera dess funktion på importerade varor.

Överenskommelsen måste nu godkännas av respektive land och EU-parlamentet.

Det är tänkt att den ska införas från oktober 2023 men först enbart som en rapporteringsskyldighet för att senare bli en skarp tull.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078