23948sdkhjf

Nu ska robotarna bli ”kloka”

Idag finns det inga "kloka" robotar. Detta ska dock forskare vid Umeå universitet försöka ändra på i ett samarbete mellan datavetenskap och statistik vid Handelshögskolan.

Nu vill forskare utveckla robotarnas förmåga att se orsakssamband och samtidigt räkna ut vad som egentligen inte spelar roll. Thomas Hellström ansvarar för det nya projektet ”Robotar med kausala förmågor” som finansieras av Vetenskapsrådet. Han är professor i datavetenskap med inriktning mot robotik, och leder forskargruppen Intelligent Robotics på Umeå universitet, ett team som både har koordinerat och medverkat i en rad nationella och internationella projekt.

– Vi ska utveckla tekniker så att robotarna med hjälp av oss människor lär sig det vi ibland kallar ”sunt förnuft”. Det är grundläggande för att kunna lösa problem, fatta beslut och förutsäga saker, men också att vara kreativa. Här är vi människor helt överlägsna dagens AI-system, förklarar professor Thomas Hellström i ett pressmeddelande.

Tillsammans med docent Suna Bensch, universitetslektor vid Institutionen för datavetenskap, och Xavier de Luna, professor i statistik vid Handelshögskolan samt Filip Edström, doktorand i statistik, lära robotarna just ”sunt förnuft”.

Robotarna kommer att samtala med människor och fråga om hur världen fungerar Thomas Hellström, Umeå Universitet.

– I vårt projekt kommer robotarna att samtala med människor och fråga om hur världen fungerar, förklarar Thomas Hellström.

I kombination med observationer lär roboten sig successivt att förstå orsak och verkan.

– Roboten kan bättre göra planer för att nå uppsatta mål eftersom den vet mer om vad som sker när den utför olika typer av handlingar. Den kan också lära sig att bättre förstå oss människor, eftersom den inser syfte och mål med de saker vi gör, avslutar Thomas Hellström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126