23948sdkhjf

Restvärmen blir råvara

Industriell symbios där en rest hos ett företag blir till nytta hos ett annat blir allt intressantare, kanske restvärmen från massafabriken kan användas för att odla tomater eller räkor.

– Vi sysslar med något vi kallar bringing waste to life, säger Michael Wiegert, grundare till WA3RM, vid ett föredrag vi lyssnat på.


Michael Wiegert, grundare till WA3RM vill att fler ska ta tillvara all restvärme från industrin. Foto: Martin Wänerholm

WA3RM vill skapa förutsättningar för ett företag med restvärme, till exempel ett stålverk eller en massafabrik, att samarbeta med ett företag som behöver värmen till exempel en växthusodlare.

Vi passar på att fråga hur det ska gå till, det är ju två väldigt olika verksamheter med helt olika arbetssätt och förutsättningar.

– Jag älskar din fråga. Det är precis exakt vad WA3RM gör, för att låna en analogi från IT, vi är en systemintegratör som får de här världarna att mötas. Det är ingen raketforskning men det är inte lätt för då hade det gjorts för länge sedan.

Han och hans två kollegor som grundat WA3RM jobbade tidigare med energifrågor åt forskningsanläggningen ESS, European Spallation Source, som nu byggs i Lund. Ett stort neutronforskningslaboratorium som också genererar stora mängder överskottsvärme. Värmen med hög temperatur är inget problem, den kan användas för att skapa till exempel fjärrvärme. Sedan finns det hos ESS precis som hos många industrier all värme med lägre temperatur.

– Mellangradig värme från 50 till 70 grader och låggradig värme från 30 till 50 grader är en utmaning för de flesta, man måste kyla bort den.

Fiskodling är ett exempel på vad man kan använda värmen till. Kanske det blir verklighet hos metallbolaget Höganäs. Foto: Colourbox

Hos ESS hade Michael Wiegert och hans kollegor i uppdrag att fundera på hur denna värme skulle kunna användas på bästa sätt. När de var klara med sitt arbete där ville de använda sin kunskap även för andra verksamheter.

– Vi har ett jätteansvar i Sverige. Om vi kan visa att vi kan använda den här mellangradiga och låggradiga värmen på ett effektivt sätt för att skapa nya gröna industrier då kommer andra att följa efter. Det skulle kunna bli en ny svensk exportsuccé.

Naturligtvis kan överskottsvärmen användas till en rad olika ändamål men WA3RM har valt att fokusera på livsmedelsproduktion för att Sverige har en relativt låg självförsörjningsgrad på livsmedel och det finns ett intresse att öka denna. Det blir också bra för klimatet om man inte behöver köpa in och transportera till exempel tomater från andra länder. När det gäller andra livsmedel till exempel jätteräkor finns idag väldigt lite hållbar produktion av dessa i världen utan odling sker med stor miljöpåverkan. Att kyla bort värme från industri och sedan tillverka annan värme till växthusodlingar kan också innebära utsläpp av koldioxid. Det finns ytterligare fördelar att utnyttja i den industriella symbiosen. Många industriprocesser genererar koldioxid som kan samlas upp och användas som extra tillskott vid produktion av grönsaker.

Michael Wiegert menar att Sverige har goda möjligheter att bli ett bra land för livsmedelsproduktion då vi har relativt god tillgång på vatten, mark, grön el och politisk stabilititet. Det saknas bara en pusselbit.

– Får vi ihop ekvationen med restvärmen blir det ett fantastiskt land för att kunna producera livsmedel.

Han menar att de nya verksamheterna som uppstår även skapar ett antal nya arbetstillfällen.

WA3RM har flera projekt på gång och tre som är officiella, se separat artikel. För att finansiera projekten har de en fond där de samlar pengar från olika finansiärer. För närvarande innehåller fonden cirka två miljarder kronor och de siktar på att få in sex miljarder.

– När vi startade det här bolaget 2015 försökte vi få industrierna att investera men det var inte så stort intresse då utan de investerade i sina egna processer. Vi tänkte att ska vi få något att hända måste vi fixa finansieringen själva och då satte vi upp en fond. Vi har institutionella investerare som investerar i oss och som tycker att det här är ett jättespännande nytt grönt instrument.

Projekten utvecklas i bolaget WA3RM och sedan ska fonden ta över ägandet och på det viset generera mer inkomster till fonden.

Även om de tre större projekt som pågår just nu fokuserar på överskottsvärme tänker sig WA3RM att framöver även jobba med andra restströmmar från industrin till exempel avloppsvatten.

Är de inte rädda för att andra företag ska kopiera konceptet?

– Det finns otroligt mycket överskottsvärme i hela världen och vi kan omöjligt ta hand om alltihopa så varsågod att kopiera oss.

Aktuella anläggningar

För närvarande har WA3RM flera projekt på gång men tre som kommit längre och är officiella.

Metallpulvertillverkaren Höganäs där det troligen kommer att odlas fisk med hjälp av deras överskottsvärme. 20 GWh värme ska återtas och det beräknas skapa cirka 70 nya jobb. Partner är WA3RM, Höganäs samt Local Harvest som är ett nytt bolag inom växthusodling.

I somras blev det officiellt att WA3RM kommer ta överskottsvärme från stålsatsningen Hybrit i Gällivare i tätt samarbete med Gällivare Energi. Det handlar om spillvärmemängder i storleksordningen 800 GWh, vilket motsvarar den årliga uppvärmningen av 40 000 villor.

Den satsning som kommit längst är samarbetet med Billeruds bruk i Frövi inte långt från Örebro. Man tar där hand om cirka 50 GWh återvunnen värme. Där räknar man med att vara klar till hösten 2023 med 10 hektar växthus för att odla tomater samt en odling för jätteräkor. Bolaget räknar med att producera 8 000 ton tomater per år vilket motsvarar att ungefär var tionde tomat som används i Sverige kommer från växthuset. 4 000 ton jätteräkor ska produceras vilket enligt bolaget gör Sverige självförsörjande på jätteräkor och att det även finns möjlighet exportera. Totalt handlar det om en investering på 1,3 miljarder kronor och det kommer skapas cirka 220 nya jobb. Projektdeltagare är WA3RM, Billerud samt Local Harvest.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156