23948sdkhjf

Stålbolaget vill bygga egen vindkraft

Stålbolaget H2 Green Steel planerar att bygga vindkraft nära det planerade fossilsnåla stålverket i boden.

Två fossilsnåla nya stålverk planeras i Norrbotten vilket kommer krävas enorma mängder el. Stora sänkningar i Sveriges koldioxidutsläpp kan ske, men ny elproduktion i partiet med halva Sveriges nuvarande elförbrukning måste till.

– Regeringen måste göra mer för Sveriges elförsörjning. Vi måste bygga mer elproduktion i Sverige, säger Lina Håkansdotter på H2 Green Steel till Dagens Nyheter.

Bara några dagar efter att statliga gruvjätten LKAB:s vd Jan Moström gått ut sågat Sveriges energipolitik kom uttalandet. LKAB har ett samarbete med SSAB och Vattenfall som kallas Hybrit där kol ska ersättas med vätgas i stålproduktionen.  

H2 Green Steel planerar att bygga ett stålverk utanför Boden.

– Vi på H2 Green Steel tittar på sikt på att bygga vindkraft lokalt i Norrbotten. Men det finns inga beslut tagna.

Bolaget behöver 10 terawattimmar el 2025, det är nästan lika mycket som cirka 7 procent av Sveriges totala elförbrukning. Detta för att kunna producera 2,5 miljoner stål årligen i en ny planerad fabrik utanför Boden.

– Då behövs mellan 13 och 20 terawattimmar beroende exakt vilken produktion vi har, säger Lina Håkansdotter.

Södra Sverige saknar nästan elproduktion, medans i norra Sverige är det elproduktionsöverskott. Men H2 Green Steel har endast säkrat 2 terawattimmar årligen under sju år i ett avtal med Norska Statkraft. Och det räcker inte. Men dagens höga elpriser och att bolaget inte löst finansiering, gör det svårt för företaget med ytterligare ett avtal.  

– Vi pratar med flera andra elleverantörer men prisnivån är inte den bästa - så vi avvaktar med att teckna långa avtal.

Det samlade behovet av ytterligare el i Norrbotten på sikt är över 70 terawattimmar - över halva Sverige nuvarande elkonsumtion.

Kommer elproduktionen att räcka?

– Jag kan inte uttala mig om konkurrenternas investeringar är rimliga eller om det kommer att hända. Regeringen har presenterat bra visioner men det måste till mer konkreta planer för elproduktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.437