23948sdkhjf

Bygger stor elektrolysörfabrik

Topsoe, en global leverantör av CO2-reduktionsteknik, kommer att bygga vad som kommer att bli världens största och mest avancerade SOEC (Solid Oxide Electrolyzer Cell) elektrolysörfabrik.

Elektrolysörer kommer att användas för att omvandla förnybar energi till vätgas. Målet är att påskynda hållbara power-to-X-lösningar i industriell skala för att möta samhällets behov.

Eltronic, som har sitt huvudkontor i Hedensted, Danmark, har redan etablerat en projektgrupp som uteslutande arbetar med Topsoe-fabriken. Det är en grupp som kommer att växa sig ännu större när projektet verkligen tar fart.

– Vi har inlett ett långsiktigt samarbete med Topsoe – och det är positivt. Det betyder att vi kan gå långt. Under det senaste året har vi arbetat med preliminära projekt och tester, som bidrar till att vi får en så bra start som möjligt, förklarar Morten Svendsen.

Eltronics leverans består av ett stort automationsprojekt som inkluderar processprogrammering, kundanpassade maskiner, transportlösningar och mjukvarulösningar.

– Vi måste gå hela vägen med lösningar som säkerställer en stabil produktion. Det är en helt ny bransch i branschen, så vi måste också utveckla nya, innovativa lösningar. Just nu fortsätter vårt arbete med design och testning och nästa steg är att beställa komponenter och material. Vi räknar med att vi är redo att installera den första utrustningen i fabriken i slutet av 2023, säger Morten Svendsen.

Den helt nya Topsoe-fabriken kommer att byggas i Herning och produktionen av elektrolysörer kommer att starta 2025. Enligt nuvarande planer kommer 500 megawatt elektrolyskapacitet att produceras årligen, med möjlighet att expandera till fem gigawatt.

Topsoe investerar cirka 2 miljarder danska kronor i fabriken, som ska stå klar 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062