23948sdkhjf

Ny teknik ska hjälpa energiintensiv industri att bli fossilfri

En ny generation högtemperaturvärmepumpar som kan upp till 160 °C kan hjälpa energiintensiva företag att bli fossilfria och samtidigt sänka energiförbrukningen

Högtemperaturvärmepumpar är en potentiell nyckelteknologi för elektrifiering i företag med stort energibehov.

Danska Teknologiska Instituttet deltar i det internationella projektet SPIRIT, som syftar till att visa att värmepumpsteknik är en robust och pålitlig energikälla – även vid temperaturer över 100 °C.

– Vi räknar med att uppnå en minskning av energiförbrukningen med minst 50 procent i de energiintensiva företagen. När vi minskar förbrukningen innebär det också lägre energikostnader och färre CO2-utsläpp. Vi demonstrerar industriella värmepumpar som når temperaturer på upp till 160 °C hos tre fullskaliga företag, säger Benjamin Zühlsdorf, affärschef på Teknologiska institutet, i ett pressmeddelande.

Tekniken återvinner överskottsvärme vid låga temperaturer och höjer den till högre temperaturer med en mindre andel el.

Temperaturerna är tillräckligt höga för att förse samma processer som förser själva överskottsvärmen med energi. Det stödjer branschens gröna omställning och omställningen från fossil till förnybar energi.

– På så sätt ersätter högtemperaturvärmepumparna den energi som nu tillförs av pannor som drivs med fossila bränslen. På Norges Tekniska Högskola har vi arbetat tillsammans med tillverkare, allmännyttiga företag, företag och universitet i mer än 10 år för att utveckla, testa och mogna tekniken. Den är nu så mogen att företag kan använda den i produktionen inom två år, säger Benjamin Zühlsdorf.

SPIRIT har särskilt fokus på de mest relevanta industrierna för högtemperaturvärmepumpar: papper, mat och dryck. De tre demonstrationsföretagen tillverkar papper och kartong, socker och kokta räkor.

– De tre demonstrationerna av högtemperaturvärmepumpar banar väg för industrin att snart implementera tekniken. Detta gör det möjligt att elektrifiera och effektivisera en stor del av de danska processföretagens värmeförbrukning. Vi förväntar oss att högtemperaturvärmepumpar är den föredragna lösningen för att leverera processvärme i framtiden, säger Benjamin Zühlsdorf.

I SPIRIT utvecklar partnerna modulanläggningar som kan anpassas till det enskilda företagets produktion. Anläggningarna produceras av stora leverantörer som har ett befintligt nätverk för installation, service och underhåll.

Samtidigt utvecklas strategier som säkerställer att effekten av industriella värmepumpar blir så stor som möjligt. Partnerna gör bland annat en omfattande marknadsbedömning – inklusive spinoff till andra sektorer (till exempel fjärrvärme) och fördelar i form av energi- och CO2-reduktioner.

– Tillsammans undersöker vi även möjliga barriärer som hindrar företag från att implementera högtemperaturvärmepumpar, och kommer med förslag på lösningar för att komma över dem. Dessutom håller partnerna på att utveckla ett onlineverktyg som gör att företag kan kartlägga fördelarna med industriella värmepumpar i just sin produktion, säger Benjamin Zühlsdorf.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078