23948sdkhjf

Nu treskift för bolaget som inte gör grillkol

De vill tillverka biokol till stålindustrin. Nu har de börjat med treskift.

Vi har tidigare skrivit om Envigas som vill tillverka biokol att använda i bland annat stålindustrin. Bolaget har sedan kommit igång med regelrätt produktion. De började som startupbolag och har sedan växt snabbt. 

Envigas använder pyrolys, det vill säga en process där ett ämne upphettas till en hög temperatur i en syrefri miljö. Förutom att framställa biokol satsar bolaget även på att framställa bioolja med lågt syre- och vatteninnehåll som ska kunna användas till exempel av ett raffinaderi för att skapa bränsle. Nuvarande fabrik finns cirka två mil söder om Skellefteå i Burå på gamla Modo-fabrikens område.

Tidigare i år gick bolaget upp i tvåskift. Nu rapporterar Norran att bolaget har gått upp i treskift på produktionen då det finns en stor efterfrågan på just biokol. Kolet används bland annat inom stålindustrin för att tillverka fossilfritt stål. Till exempel Hybrit tillverkar järn från malm med hjälp av vätgas men sedan behövs det tillsättas viss mängd kol för att få fram stålet man önskar. Det är det här sista kolet som skulle kunna ersättas med biokol. 

Bolagets två reaktorer för biokolproduktionen och varje reaktor producerar nu cirka 250 kg kol i timmen Utgångsmaterialet är biomassa som rester från skogsindustrin till exempel sågspån, spån eller träfils som förgasas och ger biokol och även bioolja. 

Bolaget har nu 15 anställda men letar folk och funderar enligt Norran även att etablera sig på andra platser i Sverige. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11