23948sdkhjf

SSAB om lågkonjunkturen: "Marknadsutsikterna är osäkra"

Det förutspås dystrare tider och lågkonjunktur. Vi har kartlagt hur detta påverkar några företag i branschen och vilka utmaningar de står inför. Ett av företagen är SSAB. 

Vi har pratat med Hanna Hoikkala, pressansvarig SSAB, om hur deras verksamhet har drabbats av den osäkra omvärlden. 
– Som vi även sade i rapporten för det tredje kvartalet ser vi att marknadsutsikterna är osäkra på grund av bland annat stigande inflation, energibrist samt flaskhalsar i logistikkedjorna och effekter från kriget i Ukraina. Vad gäller elmarknaden ser vi över hur vi kan flytta produktion till timmar med lägre belastning, och vi har sedan tidigare prissäkrat större delen av elförbrukningen i Norden.

Hon berättar även att SSAB Europe har anpassat produktionen med lägre volymer av byggrelaterade produkter. För att minska kapaciteten under fjärde kvartalet har underhåll av den ena masugnen i Raahe tidigarelagts och inleds i mitten av november.

Hur tror ni att branschen kommer klara sig över lag?
– Industrin som SSAB verkar i är cyklisk och vi är förberedda på och planerar för eventuella upp- och nedgångar. SSAB har också planer på att ställa om verksamheten till fossilfritt och att i stort sett ta bort koldioxidutsläppen omkring 2030. Det arbetet är igång och förstudier för nya elektrostålverk i Luleå och Raahe pågår. Det är också uppmuntrande att intresset från kunder för det fossilfria stålet fortsätter att öka.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094